POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Завръщането на една легенда на българския джаз

Събитията в Двореца на културата от 4 до 14 септември 2018 г.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - НДК: Завръщането на една легенда на българския джаз

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Предстоящи събития в НДК

4 септември, вторник

Концерт-разговор с кралицата на джаза Лени Вълкова – 19 ч., Литературен клуб „Перото“

                             Лени Вълкова

Лени Вълкова е една от първите изпълнителки на джаз в България заедно с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като „Трите Ел“. Драматично е участието ѝ в оркестър „Джаз Овчаров“. През лятото на 1947 г. Вълкова пее в бар „Астория“, Варна. Младият Хачо Бояджиев с одобрението на диригента Овчаров прехвърля кабел от Радио „Варна“ през улицата до бара и така излъчват един час джаз директно от „Астория“. В Радиото звънят от Областния комитет на партията и обвиняват журналиста и певицата в идеологическа диверсия. Лени Вълкова е солистка и в „Джаза на младите“, просъществувал до 1956 г., където пее заедно с Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова. Вокалистка е в оркестъра „Джаз темпо“ на Димитър Ганев, прераснал в Биг бенд на Българското национално радио.

Днес, малко след като навърши 91 години, живеещата от близо 30 години в Лондон певица ще се срещне с колеги и почитатели, за да разкаже за своята кариера и живот и да изпълни някои любими на публиката песни заедно с Константин Владигеров на пианото. Водещ на събитието е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов, входът е свободен.

На срещата с Лени Вълкова са поканени работилите с нея Лиана Антонова (вокал) с „Трите Ел“, Емануил Манолов – Бадема (саксофон) с „Оптимистите“, Любомир Оджаков (тромпет) и Недко Трошанов (тромбон) с „Джазът на младите“, Ани Пармакова (вокал), Ванко Пеев (бендлидер) и Димитър Симеонов (саксофон) в бар „Астория“ и др.

5 септември, сряда

„PURE“, имерсивна перформативна инсталация на Християн Бакалов – от 15 до 21 ч., ДНК

Пърформансът е описан като приключение, даващо възможност на зрителите да се докоснат безпроблемно и директно до нов вид изкуство, а на участниците в него да открият артистичния си потенциал чрез контакта с нови и различни хора. Влизане на всеки 10 минути. Запазването на час става по график при закупуването на билет.

6 септември, четвъртък

Джаз концерт на Wladigeroff Brothers & Стунджи Янкулов – 20 ч., Литературен клуб „Перото“

Събитието е част от поредицата „Джаз в „Перото”. На концерта братя Владигерови и Стунджи ще представят авторски композиции – микс от фолклор, джаз, реге и клaсика.

14 септември, петък

„Хендмейдфест код: Есен“ – от 10 до 20 ч, разположен на етаж 0 и полуетажи, от 15 до 16 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg