Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: „Жизел“ от Болшой, пресичане на брейкденса с Бах

Предстоящите събития в Двореца на културата от 16 до 22 октомври

Балерината Светлана Захарова за първи път в България в ролята на Жизел. - НДК: „Жизел“ от Болшой, пресичане на брейкденса с Бах

Балерината Светлана Захарова за първи път в България в ролята на Жизел.

Предстоящи събития в НДК
(16-22 октомври)

16 октомври (понеделник)

На 16 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК ще бъде представен балетът „Жизел“. В две действия, преплетени в зрелищен живописен спектакъл, солистите от Болшой театър ще разкажат  историята за сляпата любов, предателство и преданост,  издържани изцяло в стила на класическата хореография.

17 октомври (вторник)

Премиерата на спектакъла „Тук долу всички люляци умират“ можете да се види на 17 октомври (вторник) от 19:30 часа в ДНК. Идеята, реализацията и изпълнението са село на Галина Борисова.

От 18:00 часа в клуб „Перото“ ще се проведе среща-разговор на тема „Репортерът на века Ришард Капушчински и рецепцията на неговите „Лапидари“ в България“.

18 октомври (сряда)

С шоу-спектакъла „40 години музика и любов“ дует „Ритон“ празнува своя юбилея на 18 октомври от 19:00 часа в НДК. Концертът в зала 1 ще продължи повече от два часа, през които Катя и Здравко ще разкажат живота си чрез своята музика, стилна сценография и богато светлинно, лазерно, и мултимедийно шоу, на живо под акомпанимента на бенда: Алекс Нушев, Юлиян Янев, Щерион Пилидов, Георги Марков, Петър Щерев, Влади Митин, Ралица Тонева, и вокална група: доц. Миглена Ценова-Нушева, Христина Нейкова и Елена Сиракова.

Разговор с журналиста Светослав Иванов очаква всички дошли в Литературен клуб „Перото“ от 18:00 часа.

Строителното изложение „Стройко“ започва на 18 октомври и продължава до 22-и на етажи 0-3 от 10:00 до 19:00 часа.

19 октомври (четвъртък)

Най-новият спектакъл на Лилия Абаджиева – „Ако нямах лоши сънища“ се играе на 19 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в Театър „Азарян“. В ролите се превъплъщават Александър Кадиев, Моню Монев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

От 19:30 часа в ДНК се изнася представлението „ГОЛЕМ“ по идея и режисура на Анна Данкова. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти.

20 октомври (петък)

Поп певецът и композитор Желко Йоксимович ще представи за първи път у нас спектакъла „Dva sveta“ в зала 1 от 20:00 часа в деня на едно от най-значимите събития в сръбската история, 20 октомври – Освобождението на Белград.

В петък от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъдат представени книгите „Краят на една епоха“ и „Любов на площада“ от Владимир Левчев.

21 октомври (събота)

Четирикратните световни брейкденс шампиони Flying Steps (Летящи стъпки) и прочутият оперен диригент Кристоф Хагел съчетават брейкденсът и класическата музика в спектакъла Red Bull Flying Bach. Това е иновативна адаптация на произведението от Йохан Себастиан Бах: „Добре темперирано пиано“ разбива привидната бариера между висшето общество и уличната култура. Спектакълът ще се състои на 21 октомври (събота) от 20:00 часа в зала 1.

Когато казваме, че тийнейджърите не четат, дали просто не сме сбъркали книгите? Знаем ли какво истински ги вълнува, с какво се сблъскват в училище, каква информация търсят в интернет? Каква е ролята на влогърите и на сбирките, на които се обсъждат книги за привличане на интереса им към книгите? Кой говори на верния език и с мъдрост, подходяща за проблемите в пубертета? Национален център за книгата – НДК търси отговорите на всички тези въпроси на 21 октомври (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

The Rest is Silence – творбата, която прекрачва танца и театъра може да се види на 21 октомври (събота) от 19:30 часа в ДНК. Норвежкото представление на хореографката Хеге Хагенрюд пренася в центъра на взаимоотношения между майка и дъщеря. Четирима танцьори физически реагират на гласа на британската актриса Кейт Пендри, която разказва фрагменти от травматично детство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС