Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК, версия 2.0

След година Дворецът ще бъде различен. Ще има по-голяма, по-удобна и по-функционална зала от тази на Съвета на ЕС в Брюксел в момента

Сърцето на Председателството ще е сегашната зала 3, която ще стане по-голяма, по-удобна и по-функционална от тази на Европейския съюз в Брюксел в момента. - НДК, версия 2.0

Сърцето на Председателството ще е сегашната зала 3, която ще стане по-голяма, по-удобна и по-функционална от тази на Европейския съюз в Брюксел в момента.

След една година Националният дворец на културата няма да е същият. Не мрачно, а приветливо и светло централно фоайе, кафенета и места за срещи, преобразени кулоари – днес обширни неефективни пространства, подновени тераси и панорамен ресторант… И няма повече да се губим в опит да открием залата си сред обърканите ескалатори, стълбища и полуетажи! Промяната е част от плана за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК заради предстоящото през 2018 г. председателство на Съвета на ЕС в страната ни. Идеята обаче е още по-глобална – не просто България да предложи на най-високия европейски форум перфектно организирани събития, но и Дворецът да се превърне в един от най-модерните конгресни центрове в света, както и в притегателен център за софиянци и гостите на столицата.

Стойността на проекта е 20 милиона лева, но нужните средства най-вероятно ще се увеличат. Същинските строително-монтажни дейности се очаква да започнат в началото на 2017 г., а начинанието трябва да е приключило до края на септември. Един от най-важните аспекти на преустройството всъщност е гаранцията от изпълнителите „Галчев Инженеринг“, че работата им по някакъв начин няма да пречи на културната програма на НДК.

Дворецът преминава от аналоговата ера в дигиталния свят, посочи пред журналисти в сряда директорът на институцията Мирослав Боршош. Той обясни, че през 2018 г. предстои най-важните мъже и жени в Европа да решават нашето бъдеще в центъра на София – и за това е необходимо да им се създадат условия.

Ако всичко бъде изпълнено, както е според идейния проект – не само България ще е достоен домакин на Съвета на Европейския съюз, но и София ще има ново бижу (както знаем, НДК редовно попада в световни класации по неефективност и грозота. Току-виж бъде избавен от тези етикети).

Smart НДК

НДК да се превърне в модерна, умна и иновативна сграда – това е целта, поставена от ръководството, изпълнителите и автора на проекта, архитект Любомир Станиславов.

В Двореца ще бъде въведена система за глобален контрол от най-ново поколение; цялостно ще се преосмислят пространствата с оглед на функционалността и сигурността; ще се премине към драстично по-икономични отопление и осветление (над 15-те хиляди крушки в Източната и Западната галерии например ще бъдат подменени с LED осветление, което ще позволи НДК да свети всяка вечер, а не само за провеждани вътре събития).

Над 15-те хиляди крушки в Източната и Западната галерии ще бъдат подменени с LED осветление.

Над 15-те хиляди крушки в Източната и Западната галерии ще бъдат подменени с LED осветление.

Сред ключовите елементи е и оптимизирането на информационната система. Както е известно, почти няма гост на НДК, който да не се е губил из коридорите и етажите поне веднъж. Създателите на проекта сега обещават: край на безцелното лутане и отчаяно търсене на човек, който да ни упъти.

Екипът на арх. Станиславов третира още фасадата като паметник на културата – въпреки че тя няма такъв статут. Идеята е да бъде запазен видът ѝ в момента. В него все пак са добавени и нови елементи, но те запазват настоящия цялостен облик. Ще бъде оптимизирано още и външното осветление, инсталирано преди няколко месеца. То вече действа и в синхрон с изградения съвсем наскоро CityScape Sign на София до централния вход – озеленения кът с името на града на кирилица и латиница.

Конгресен център от най-високо ниво

Основната задача пред проектантите и строителите преди всичко е създаването на комфортни условия за българското председателство на Съвета на ЕС. Очаква се за тези шест месеца през 2018-а през Двореца да преминат повече от 20 хиляди души, сред които почти всички президенти и премиери в Европейския съюз, да се проведат повече от 300 срещи, да пристигнат журналисти и гости от целия континент. Е, според идейния проект от НДК не смятат да се изложат с подготовката си.

Сърцето на Председателството ще е сегашната Зала 3, където всъщност бяха събрани и репортерите за представянето в сряда. От сегашното мрачно, изкорубено, с висящи от тавана кабели помещение ще бъде изградена по-голяма, по-удобна и по-функционална зала от тази на Съвета на Европейския съюз в Брюксел в момента.

Очаква се за тези шест месеца през 2018-а през Двореца да преминат повече от 20 хиляди души.

Очаква се за тези шест месеца през 2018-а през Двореца да преминат повече от 20 хиляди души.

Тя ще бъде организирана по всички дипломатически стандарти, с необходимите концентрични кръгове, няколко екрана, балкони и съвременно оборудване. Прилежащи ще бъдат и две допълнителни, по-малки зали с подвижно обзавеждане, които ще може да се ползват за заседания или хранене.

Моля, влезте в НДК

Фоайето пред пленарната зала (днес човек определено не изпитва вътрешна потребност да го пресича сам на тъмно) ще се направи пълна подмяна на настилките и облицовките и ще се окачи нов таван. В допълнение към новото LED осветление мястото би трябвало да стане далеч по-приветливо, както и да предлага Lounge-зони, кафенета, места за отдих…

По отношение на храненето – напълно реконструиран ще бъде панорамният ресторант, ще се подновят терасите, така че да може да се ползват дори при лошо време. Общата цел е тези открити пространства да са естествено продължение на зоните за отдих вътре, но да откриват и гледка към града (който е бил там, знае, че от върха на НДК се открива изключителен изглед над София).

Фоайето пред зала 3 би трябвало да стане далеч по-приветливо, както и да предлага Lounge-зони, кафенета, места за отдих...

Фоайето пред зала 3 би трябвало да стане далеч по-приветливо, както и да предлага Lounge-зони, кафенета, места за отдих…

И отново – макар този ремонт да е по повод Председателството на Съвета на ЕС, неговата по-обща и дългосрочна цел е да се накарат обикновените хора да гостуват в НДК. Както арх. Станиславов коментира, днес при хубаво време паркът пред Двореца е пълен с хора, но малцина имат желание да влязат в сградата – и това трябва да се промени.

Никой не знае какво има в сградата…

Още няколко допълнителни детайла – ремонти ще бъдат направени на залите 7, 8 и 9, както и на двете галерии. Зала 6 ще бъде преустроена в място за пресконференции и ще е непосредствено свързана с новия пресцентър на НДК, на три нива и пригодена за до 300 журналисти. А над вход А6 при южната фасада, откъдето ще става достъпът на делегати от най-високо ниво (премиери и президенти), ще се издига нова козирка с метална конструкция и стъклено покритие.

CityScape Sign на София до централния вход – озеленения кът с името на града на кирилица и латиница.

CityScape Sign на София до централния вход – озеленения кът с името на града на кирилица и латиница.

Така и, както някога е бил замислен Дворецът, етажите от първи до четвърти ще бъдат запазени за културни събития. Петият и нагоре пък ще са запазени за конгресна дейност – а след представянето на Председателството биха могли да се отдават и под наем, съответно да носят допълнителни приходи на НДК и държавата.

Но има и много неизвестни, каза в заключение Мирослав Боршош. Сумата от 20 милиона, за която е сключен договорът, може и да нарасне – да не говорим, че от нея досега са договорени само 17 млн. лв. Не е ясно и какво точно има в сградата. Ремонти почти не са правени от строежа ѝ от времето на Людмила Живкова, от над 35 години. Никой не знае на практика какво ще излезе, когато започне разбиването на стени и свалянето на тавани…

На хартия обаче всичко изглежда прекрасно замислено. Със спънки или не, можем само да се надяваме, че след по-малко от една година ще стъпим в съвсем нов и невъобразим доскоро НДК.

Има и много неизвестни, каза Мирослав Боршош.

Има и много неизвестни, каза Мирослав Боршош.

Общата цел е тези открити пространства да са естествено продължение на зоните за отдих вътре.

Общата цел е тези открити пространства да са естествено продължение на зоните за отдих вътре.

Напълно реконструиран ще бъде панорамният ресторант, ще се подновят терасите.

Напълно реконструиран ще бъде панорамният ресторант, ще се подновят терасите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg