Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Не е съборетина, а културно наследство за 1 млн. долара

Малката дървена къща на Роза Паркс (предизвикала промяна в американското общество с отказа си да отстъпи мястото си на бял мъж в автобуса) ще бъде предложена на търг

Роза Паркс остава в историята с автобусния бойкот в Монтгомъри, Алабама, но всъщност по-голямата част от живота си прекарва в Детройт, в тази къща. Снимка: Фабиа Мендоса - Не е съборетина, а културно наследство за 1 млн. долара

Роза Паркс остава в историята с автобусния бойкот в Монтгомъри, Алабама, но всъщност по-голямата част от живота си прекарва в Детройт, в тази къща. Снимка: Фабиа Мендоса

През 50-те цветнокожите в Америка не могат да посещават определни барове, посещават отделни тоалетни, нямат право да сядат на първите места в автобуса, нито да делят двойка седалки с бели пътници. „Цветната секция” в автобусите се меняла при нужда – ако нямало достатъчно места, чернокожите трябвало да се преместят към задната част на автобуса, да се возят прави или да слязат от превозното средство (въпреки че са 75% от редовните пътници). През зимата на 1955 г. обаче Роза Паркс отказва да отстъпи мястото си в градския транспорт на бял мъж, вследствие на което бива арестувана за нарушаване на закона за сегрегацията, припомня сайтът на института „Смитсониън“.

Отказът на Паркс и ответната реакция на властите в Алабама (осъдена е за гражданско неподчинение да заплати глоба от 14 долара) предизвикват продължителни протести за равноправие от чернокожото население в щата – т. нар. „автобусен бойкот”. Чернокожото население отказва да се качи на градския транспорт, докато правилата не бъдат променени и автобусите нямат разпределени секции. Начело на бойкота е Мартин Лутър Кинг.

Повече от 60 години по-късно, домът на Роза Паркс в Детройт, където се премества да живее след случката, има интересен живот. През 2014 г. племенницата на Паркс, Реа Маккоули, купува събарящата се къща за 500 долара. Първоначалната ѝ идея била да я превърне в музей, но така и не успява да намери финансиране за целта. Късметът ѝ се усмихва през 2016 г., когато американският артист Райън Мендоса се включва в проекта и подрежда вещите от дома на активистката за граждански права в арт инстлация, гостувала и в Берлин.

Днес къщата е запазила външния си вид, но няма да се продаде за 500 долара, въпреки силно олющената си фасада. Ще бъде предложена на търг – и очакването е, че ще се продаде за сума между 1 и 3 млн. долара. Аукционерите се надяват, че спечелилият търга ще е музей или организация, които имат инерес да изложат дома като артефакт.

Четенето е безопасно за вашето здраве

В началото къщата на Роза Паркс не била особено щастливо място – стопанката ѝ напразно търсела постоянно работно място, докато същевременно опитвала да издържа голямото си семейство. Намира си работа чак през 1965 г. – като административен помощник на детройтския конгресмен Джон Кониърс.

От април 2017 г. до януари 2018-а къщата на Паркс била изложена в Берлин. Мендоса изпитва интерес към „неща и хора, забравени на едно или друго ниво” и решава да я реставрира.

Стивън Лубар, професор по американски науки в университета „Браун”, посещава къщата, когато я връщат в Америка за изложение в Роуд айлънд.

„Странен обект е тази къща. Не е домът на Роза Паркс, както по принцип я дефинират, тя никога не е притежавала собствена къща. Не е и цялата къща: голяма част от нея била твърде изгнила, за да се премести”, споделя той впечатленията си.

Colibri april 2017

Част от обзавеждането е запазено, но много неща са добавени от Мендоса по разкази на племенницата на Паркс – Маккоули.

„Тази къща е минала през всичко. Радвам се, че не е красиво боядисана, с цветя и оградка. Тук не говорим за приказка, няма Хензел и Гретел. Става дума за жена, която е жертвала много, която е страдала”, казва Маккоули пред „Ню Йорк таймс” през 2017 г.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg