Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Не е време за поезия в измъчената и болна България

Случващото се днес надхвърля всички възможни гадости, пише Недялко Йорданов в позиция в защита на сайта „Биволъ“

Недялко Йорданов посочва, че времената, в които живеем, не са за поезия, а будят сериозна тревога. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров - Не е време за поезия в измъчената и болна България

Недялко Йорданов посочва, че времената, в които живеем, не са за поезия, а будят сериозна тревога. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

„Това, което се случва днес, през август 2019 година, надхвърля всички възможни гадости“, пише в официалната си страница във Фейсбук поетът Недялко Йорданов. Вместо традиционното стихотворение, което публикува всеки ден в социалната мрежа, днес авторът изразява възмущението си от действията на прокуратурата срещу сайта „Биволъ“, във връзка с хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

По време на разследването на безпрецедентния теч и арестите на заподозрените за извършители и поръчители от фирмата за киберсигурност „Тад груп“, от прокуратурата посочиха, че атаката може да има връзка със сайта за журналистически разследвания „Биволъ“ и бе издадена Европейска заповед за разследване на главния редактор Атанас Чобанов. Собственик на изданието е Асен Йорданов, син на Недялко Йорданов.

Сега поетът излиза с обръщение, в което посочва, че времената, в които живеем, не са за поезия, а будят сериозна тревога. Позицията си Йорданов изнася не само като баща на журналиста, но и като гражданин на „тази измъчена и болна държава, която носи вечното име България“.

Предлагаме ви цялото изявление на Недялко Йорданов.

Скъпи приятели,

Извинете ме, че днес няма да публикувам стихотворение…

Времето, в което живеем, не е за поезия. Искам да споделя с вас своята тревога като човек и баща за съдбата на моя син Асен – собственик на сайта „Биволъ“.

Винаги съм се възхищавал на смелостта му да изважда на бял свят абсолютно проверени разследвания за престъпленията на олигархията. Получавал е заплахи, опит за убийство, бил е обект на лъжи и инсинуации. Но заедно с това е получавал огромно международно признание и европейски награди за разследваща журналистика.

Това, което се случва днес, през август 2019 година надхвърля всички възможни гадости.

Прокуратурата в лицето на единствения кандидат за главен прокурор Гешев си позволи да обяви „Биволъ“ за поръчител на акцията за разкриване на личните данни на пет милиона българи от една компютърна фирма.

Тепърва ще стане ясно, че собственикът на „Бивол“ Асен Йорданов няма абсолютно нищо общо с въпросната фирма, но вече пресата на Делян Пеевски и съответно на Петю Блъсков му лепна етикета „рекетьор“.

Сега започват наказателни мерки срещу сайта и единствената му присъдружна фирма „Имидж едвъртайзинг“ от страна на прокуратурата и съдебните органи под формата на ревизии и финансови проверки години назад с цел да се унищожи напълно и без това останалата без почти никакви средства фирма.

Малкото ѝ клиенти, които са дръзнали да останат, получават вече заплахи и предупреждения.

Съвсем възможно е в най-скоро време да нахлуе полиция в дома и офиса на Асен и да изземе компютрите и цялата му документация.

И това става днес, 30 години след толкова очакваната демокрация!

Тези хора не подозират, че всичко това ще се обърне срещу самите тях или са решили, както неведнъж през тези години, че всичко ще отмине безнаказано и ще се забрави, но важното е непокорният „Биволъ“ да бъде унищожен.

И не им пука за назряващия международен скандал…

Скъпи приятели,

Извинявайте, че днес вместо стихотворение четете всичко това…

Но в случая реагирам не само като баща, а и като гражданин на тази измъчена и болна държава, която носи вечното име България…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах