Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не ги интересува дали историята ще ги запомни като варвари (видео)

Румънският режисьор Раду Жуде пристига в България, за да представи новия си филм на „Киномания“

В новия филм на Раду Жуде млада режисьорка се опитва да направи публична възстановка на събитията от 1941-а година, когато румънската армия избива близо 20 хил. евреи в Одеса. - Не ги интересува дали историята ще ги запомни като варвари (видео)

В новия филм на Раду Жуде млада режисьорка се опитва да направи публична възстановка на събитията от 1941-а година, когато румънската армия избива близо 20 хил. евреи в Одеса.

Раду Жуде, режисьор на филма с най-дългото заглавие в „Киномания 2018“, ще пристигне в София, за да го представи лично. Озаглавен „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“, филмът е копродукция с България – продуцент е Росица Вълканова, работила с Жуде и по румънско-чешко-българската продукция „Аферим“ и идва в селекцията на кинофестивала с Голямата награда „Кристален глобус“ и „Europa Cinemas“ от фестивала в Карлови Вари.

„Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ са думите, изречени пред румънския Министерски съвет през лятото на 1941 г., когато започва етническото прочистване на Източния фронт. Над тези думи се опитва да разсъждава и филмът на Жуде.

През 1941-а румънската армия избива почти 20 хил. евреи в Одеса. В наши дни една млада театрална режисьорка решава да постави спектакъл по този мрачен епизод от историята, като направи възстановка на събитието на обществено място – но непрекъснато среща пречки, както от страна на властите, така и на местните жители.

„Припомняйки си мрачната ни история, взорът ни назад се пълни с онзи ужас, с който ангелът на историята на Уолтър Бенжамин гледа към миналото. Там, където ние виждаме верига от събития, той вижда една единствена катастрофа, която трупа развалини върху развалини и ги стоварва в краката му“, коментира Жуде.

Филмът е определян като „зов за събуждане“, „провокативна документална продукция“ и „зловещо актуален навсякъде, където популизмът набира скорост“.

Раду Жуде има „Сребърна мечка“ от „Берлинале 2015“ за филма „Аферим“. За новия му проект критиката казва:

„С присъщия си обстоен, духовит и киномански подход в изследването на неудобните връзки между миналото и настоящето, Жуде постига ободряващо с политическата си некоректност повествование. Като не пропуска да отдаде почит на кумирите си – ранния Годар и Миклош Янчо. Сериозно постижение“, пише Джеф Андрю от „Time Out Film Guide“.

Премиерата на „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ е на 29 ноември от 19 ч. в кино „Люмиер Лидл“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg