Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

(Не) говори с него

Роден в Бейрут, арменецът Ара Маликян говори много езици, но всички искаме да слушаме гласа на неговата цигулка

Ара Маликян ще изнесе втория си концерт в София на 1 ноември в зала 1 на НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - (Не) говори с него

Ара Маликян ще изнесе втория си концерт в София на 1 ноември в зала 1 на НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Не, няма да говорим с него на 1 ноември, нито Ара Маликян ще ни отговори – но ще чуем гласа на неговата цигулка в зала 1 на НДК. За втори път у нас.

Цигулката на Маликян „говореше“ и в саундтрака на филма на Алмодовар „Говори с нея“. И може би ще имаме щастието да чуем неговото соло и на живо сега през ноември. Арменецът пристига с нов репертоар, но ще изпълни и пиеси от албума „Невероятната история на една цигулка“, които българската публика чу през февруари 2017-а. Това бе семейната история на музиканта – на неговия дядо, бягал от арменския геноцид и намерил спасение в Бейрут. В албума звучат откъси от произведения на Бах, Вивалди, „Лед Цепелин“, Джими Хендрикс, Дейвид Боуи…

Днес, 14 септември, знаменитият цигулар навършва 50 години. Три години след рождението си Ара учи два езика едновременно – арабския (в Ливан, където е роден) и музикалния. На 12 вече знае още един език – на аплодисментите, когато изнася първия си концерт. Днес той говори няколко езика, но всички искаме да чуем преди всичко какво ще ни каже с цигулката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg