Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Не инвестираш в Банкси – купуваш изкуство, което харесваш

Уличният артист ще пресява купувачите в новия си онлайн магазин и няма да позволи препродажби

„Изработен от истинска тухла, този моден аксесоар е за хората, които не носят много със себе си, но може да имат нужда да фраснат някого в лицето“. Снимка: Банкси - Не инвестираш в Банкси – купуваш изкуство, което харесваш

„Изработен от истинска тухла, този моден аксесоар е за хората, които не носят много със себе си, но може да имат нужда да фраснат някого в лицето“. Снимка: Банкси

Банкси откри свой онлайн магазин, където ще се продават артикулите, изложени преди две седмици във физическия му магазин „Брутен вътрешен продукт“ (Gross Domestic Product) в Кройдън, южен Лондон. Там може да се открият жилетката против намушкване, която рапърът Стормзи носи по време на участието си на Гластънбъри 2018, надгробен камък с надпис „Достигнахте Вашата финална дестинация“ и дамска чанта, изработена от тухла.

Но, разбира се, щом става дума за Банкси, има уловка – артистът иска да ограничи арт дилърите, затова всеки купувач ще трябва да отговори на въпрос, в чийто отговор трябва да проличи защо изкуството е важно, съобщава Би Би Си.

Независим съдия ще проучи въпросите и ще избере тези кандидатури, които според него са най-оригинални и подходящи“, става ясно от изявление на сайта на Банкси, съобщаващо новината за магазина.

Очаква се търсенето неколкократно да надхвърли предлагането в магазина, като за това допринасят и значително по-ниските цени, отколкото ако произведенията биха били предложени на търг.

Нашият съдия е безпристрастен и независим, също така е и стендъп комедиант. Комедиантът е Адам Блум – казва в сайта си анонимният артист от Бристъл. – Никога не можем да отсеем хората, които искат да купуват с цел печалба, но можем да отсеем тези, които не са забавни.“

Много от предлаганите продукти публиката вече видя във физическия магазин в Кройдън, в който не можеше да се влиза. Той възникна в резултат от юридически спор за търговската марка „Банкси“ – друга компания искаше да се възползва от нея, тъй като по закон, ако артистът сам не предлага стоките си под собственото си име, друга компания има правото да го използва.

„Какво да купите на човек, който има всичко? 230 кг, които да му напомнят, че не може да го вземе със себе си“, гласи описанието на този продукт.

Там е например жилетката против намушкване, изработена специално за Стормзи – описвана е като „традиционна английска жилетка, подобрена за съвремието“. Цената ѝ е 850 паунда, много по-малко, отколкото я оцени брокерът Джоуи Сиър, дал ѝ „над 200 хил. паунда“.

Предлага се и тениска с изображение на популярната картина на Банкси „Момиче с балон“ – долната част на дрехата е частично нарязана, препращайки към търга в „Сотбис“, на който Банкси сам наряза половината от картината си минути след като тя бе купена от нов собственик.

Има и изтривалка за врата, направена от спасителни жилетки, изплували на бреговете на Средиземноморието. Сред по-евтините продукти са чаши за по 10 паунда, рисувани от деца по дизайн на Банкси, както и тениски с името му, предлагани благотворително за 30 паунда.

Моля, купете предмет, защото го харесвате, а не защото смятате, че ще е добра инвестиция“, призовава сайтът.

Екипът зад сайта има право да откаже поръчка, ако види, че предметът вече е обявен за продажба или ако има подозрения, че подобно нещо би се случило в бъдеще.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90