Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не купувайте елха за Коледа

Снимка: Площад Славейков - Не купувайте елха за Коледа

Снимка: Площад Славейков

Не купувайте елха за Коледа, отсечено дърво не е добра идея. Рядко оцеляват дори и в саксии.

Често са поставени в саксии, за да се спечелят пари, а при изваждането корените им са прекомерно изрязани. Друга причина е, че зимата тези дървета са в зимен покой, при рязка температурна промяна и като ги държим на топло Х дни вкъщи, те загиват. Третата причина е свързана с чувствителността на определени видове иглолистни към средата на засаждане и това как са отглеждани. Дали изобщо са подходящи за мястото, където си представят да го засадите после? Освен това, често разсадниковите дървета от този тип са обилно торени за бърз растеж и гледани при специални условия, които са направили дръвчето недостатъчно устойчиво и това също води до неговата евентуална гибел.

Ако все пак решите, трябва да сте сигурни, че дръвчето е отгледано в саксия, да проверите, че е от България, че не е прекомерно торено, че видът е подходящ за мястото, където ще го засаждате, и да го аклиматизирате – няколко дни на терасата, няколко дни в коридора, после в стаята, да го държите далеч от отоплители и да не е вътре повече от няколко дни, при умерена температура, после пак да го изнесете и да засадите максимално бързо (да стои навън до този момент).

Изобщо, ако проучите добре и направите всичко, ще е скъпо, сложно и пак без гаранции за оцеляване на дръвчето.

Защо не украсите някое цвете вкъщи, да вземете нападали клонки от гората или да си направите елха с креативност, въображение от каквото имате вкъщи?

Или пък обяснете на децата, защо нямате елха. Защото искате да има по-добро бъдеще за тях, защото Ви е грижа, защото сте добър човек.

Никъде в Библията и канона не пише да убием дърво и се съберем около мъртвото, за да се радваме на празника. Там, откъдето се предполага, че идва християнството, дори няма такава растителност.

Време е за промяна, Земята не е центърът на Вселената и не Слънцето се върти около нея. Да се разделим със старите модели и навици, за един по-добър и по щастлив свят!

Дърветата са най-красиви, когато са живи!


Източник: Гората.бг

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg