Не можете да видите изложбата на Щъркелов на живо, вижте я тук

Най-голямата експозиция с негови произведения очаква в Софийската градска галерия края на карантината

Изложбата с произведения на Константин Щъркелов в СГХГ е посветена на 130-годишнината на големия бълагрски акварелист. Репродукция: СГХГ - Не можете да видите изложбата на Щъркелов на живо, вижте я тук

Изложбата с произведения на Константин Щъркелов в СГХГ е посветена на 130-годишнината на големия бълагрски акварелист. Репродукция: СГХГ

Изложбата с произведения на Константин Щъркелов, подготвена от Софийската градска художествена галерия, няма да бъде открита на 18 март. Произведенията на големия български акварелист ще бъдат наредени, както е планирано, заради националната карантина обаче ще останат в празни зали. Но със съдействието на СГХГ „Площад Славейков“ ви предлага да разгледате онлайн голяма част от тях.

Това ще бъде най-голямата изложба на Константин Щъркелов след промените у нас. Преди това негови творби бяха показани в експозиция единствено в малката столична галерия „Лоранъ“ през юни 2017 г. – „(Не)Познати истории“. Заради форсмажорната ситуация в държавата новата среща на публиката с богатото творчество на художника се отлага. Изложбата, посветена на 130-годишнината от рождението на Щъркелов, ще стои в очакване в залите на галерията до 14 юни 2020-а с надежда публиката я посети веднага след прекратяване на забраната за посещения на културни събития.

Наричан Цар на акварела, Константин Щъркелов (1889 – 1961) е между най-харесваните художници на своето време. Между почитателите му е българското царско семейство. Заради интереса на Фердинанд и Борис към неговото изкуство, художникът понася големи беди и неудобства.

Константин Щъркелов (1889 – 1961)

Рисува пейзажи и цветя предимно с акварел, като създава свой маниер в тази област. Между най-добрите му произведения са пейзажи от Рила, Пирин, Софийско и Търновско. Съвършен техник, характерен с рафинирания си реализъм. Създава школа в България, и има последователи в акварелната живопис.

„Обичам нашите четири годишни времена. И съм убеден, че няма по-красива земя на света от България. В нея може да се развие геният на всемира“, казва приживе акварелистът.

Вижте още: ЩЪРКЕЛОВ, РОДЕН ОЧАРОВАН ОТ ПРИРОДАТА

Днес Константин Щъркелов продължава да е сред най-търсените автори на родния арт пазар. В изложбата в Софийската градска галерия са наредени много негови акварели, но също маслени творби, графики и скици.

Предлагаме ви репродукции на голяма част от произведенията на Константин Щъркелов, които ще бъдат показани в иложбата, предоставени на „Площад Славейков“ от Софийската градска художествена галерия:

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg