Не можете да видите изложбата на Щъркелов на живо, вижте я тук

Най-голямата експозиция с негови произведения очаква в Софийската градска галерия края на карантината

Изложбата с произведения на Константин Щъркелов в СГХГ е посветена на 130-годишнината на големия бълагрски акварелист. Репродукция: СГХГ - Не можете да видите изложбата на Щъркелов на живо, вижте я тук

Изложбата с произведения на Константин Щъркелов в СГХГ е посветена на 130-годишнината на големия бълагрски акварелист. Репродукция: СГХГ

Изложбата с произведения на Константин Щъркелов, подготвена от Софийската градска художествена галерия, няма да бъде открита на 18 март. Произведенията на големия български акварелист ще бъдат наредени, както е планирано, заради националната карантина обаче ще останат в празни зали. Но със съдействието на СГХГ „Площад Славейков“ ви предлага да разгледате онлайн голяма част от тях.

Това ще бъде най-голямата изложба на Константин Щъркелов след промените у нас. Преди това негови творби бяха показани в експозиция единствено в малката столична галерия „Лоранъ“ през юни 2017 г. – „(Не)Познати истории“. Заради форсмажорната ситуация в държавата новата среща на публиката с богатото творчество на художника се отлага. Изложбата, посветена на 130-годишнината от рождението на Щъркелов, ще стои в очакване в залите на галерията до 14 юни 2020-а с надежда публиката я посети веднага след прекратяване на забраната за посещения на културни събития.

Наричан Цар на акварела, Константин Щъркелов (1889 – 1961) е между най-харесваните художници на своето време. Между почитателите му е българското царско семейство. Заради интереса на Фердинанд и Борис към неговото изкуство, художникът понася големи беди и неудобства.

Константин Щъркелов (1889 – 1961)

Рисува пейзажи и цветя предимно с акварел, като създава свой маниер в тази област. Между най-добрите му произведения са пейзажи от Рила, Пирин, Софийско и Търновско. Съвършен техник, характерен с рафинирания си реализъм. Създава школа в България, и има последователи в акварелната живопис.

Америка за България

„Обичам нашите четири годишни времена. И съм убеден, че няма по-красива земя на света от България. В нея може да се развие геният на всемира“, казва приживе акварелистът.

Вижте още: ЩЪРКЕЛОВ, РОДЕН ОЧАРОВАН ОТ ПРИРОДАТА

Днес Константин Щъркелов продължава да е сред най-търсените автори на родния арт пазар. В изложбата в Софийската градска галерия са наредени много негови акварели, но също маслени творби, графики и скици.

Предлагаме ви репродукции на голяма част от произведенията на Константин Щъркелов, които ще бъдат показани в иложбата, предоставени на „Площад Славейков“ от Софийската градска художествена галерия:

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3