Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не му разрешиха да заличи 20 г. от възрастта си

Магистратите изтъкват, че много от правата и задълженията на един човек са базирани на възрастта му

„Когато съм на 69, аз съм ограничен. Ако съм на 49, мога да си купя нова къща, да карам различна кола“, обяснява Емил Рателбанд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Не му разрешиха да заличи 20 г. от възрастта си

„Когато съм на 69, аз съм ограничен. Ако съм на 49, мога да си купя нова къща, да карам различна кола“, обяснява Емил Рателбанд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандецът, който искаше да смени датата си на раждане, за да заличи двадесет години от възрастта си, не успя да спечели делото в съда. Емил Рателбанд ще остане на толкова години, колкото е по документи, пише Би Би Си.

„Живеем във време, когато можеш да смениш името си и пола си. Защо да не мога да реша собствената си възраст?“, аргументира се той.

Рателбанд няма основания да иска смяна на възрастта, прецени съдът. Магистратите изтъкват, че много от правата и задълженията на един човек, посочени в закона, са базирани на възрастта му. Смяната би предизвикала значителни проблеми, не е ясно например ще може ли Рателбанд да се възползва от пенсионните си права.

„Господин Рателбанд е в правото си да се чувства 20 години по-млад от истинската си възраст и да се държи така – казва съдията, – но съответните промени в документите биха предизвикали „нежелани легални и обществени последствия.“

Историята на холандеца, който иска да смени възрастта си, за да не се чувства дискриминиран както на работното си място, така и в личния си живот, обиколи света. Рателбанд си изкарва прехраната като „мотивационен говорител“ и треньор по невролингвистично програмиране. И лекарите му са го уверили, че физиолигочините му показатели наистина са като на 20 години по-млад човек.

„Когато съм на 69, аз съм ограничен. Ако съм на 49, мога да си купя нова къща, да карам различна кола – казва Рателбанд. – Мога да работя повече. Когато вляза в „Тиндър“ и кажа, че съм на 69, никой не ми отговаря. Когато съм на 49, с лицето, което имам, аз ще съм в много по-удобна позиция.“

Холандецът сравни случая си с искането на трансджендър хората за промяна на пола в документите им – заради което си навлече много критики.

В съда Рателбанд защити искането си с тезата, че датата в акта му за раждане е грешка – въпреки че той наистина е роден на 11 март 1949 г. Магистратите се съгласиха с него, че възрастта е част от личността на човек, но за разлика от смяната на пол или име, от промяната в нечия възраст произтичат повече проблеми.

„Правата и задълженията също зависят от възрастта – например правото на вот, правото на брак, правото да употребяваш алкохол или да караш кола“, обосновава се съдията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС