Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Не оспорват доклада за злоупотреба с ремонта на Ларгото, а само санкцията

Министерството на културата с изявление относно казуса с ремонта на Ларгото

„Министерството на културата изпрати писмо и до Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ с възражения по основателността и размера на финансовата корекция“, обясняват от ведомството, управлявано от проф. Велислав Минеков. Снимка: Министерство на културата - Не оспорват доклада за злоупотреба с ремонта на Ларгото, а само санкцията

„Министерството на културата изпрати писмо и до Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ с възражения по основателността и размера на финансовата корекция“, обясняват от ведомството, управлявано от проф. Велислав Минеков. Снимка: Министерство на културата

Писмото на министъра на културата Велислав Минеков относно Ларгото, оповестено в предаването „ЕвроДикоФ“ по „Евроком“ на 2 юли, провокира различни тълкувания. Законно ли е всичко около ремонта на античния комплекс, или не, се запитаха мнозина, които прочетоха показания документ. Затова от министерството разпространиха позиция, с която обясняват, че не оспорват доклада на ОЛАФ, за който проф. Минеков съобщи още в парвите си дни като министър на културата в служебното правителство, а единствено размера на санкцията. Това визира Велислав Минеков с думите си пред Сашо Диков, че „защитава интересите на държавата“.

Предлагаме ви пълния текст на изявлението на Министерството на културата (МК).

„Във връзка с ремонта на столичното Ларго, стигнал и до ОЛАФ, Министерството на културата държи да направи публични всички последващи действия по казуса:

Министерството е изпратило преведен доклада на ОЛАФ на Върховната касационна прокуратура на 17.06. 2021 г. ВКП бе сезирана по наша инициатива, като МК изрично изисква да бъде уведомено за хода на разследването и крайния акт на Прокуратурата.

Същевременно в Министерството на културата е получено писмо от Главна дирекция Национална полиция на МВР във връзка с провеждано следствие. На него бе отговорено в срок, предоставена е цялата изискуема и налична информация, касаеща провежданата от тях проверка.

Министерството на културата изпрати писмо и до Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ с възражения по основателността и размера на финансовата корекция. То по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции, които биха нанесли сериозни загуби на България. В същото време, ако не възразим, министър Минеков може да бъде упрекнат от ПРБ, че не е защитил държавния интерес и поради това ще връщаме средства.

МК държи цялата истина да излезе наяве, но същевременно не може да си позволи изискваните финансови санкции. Това ще бъде пагубно за Министерството и за културата като цяло.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg