VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не отстъпвайте място на възрастни хора в градския транспорт!

Да стоят прави е по-полезно за здравето им, препоръчват британски учени

Възрастните хора трябва да правят редовно упражнения с малки тежести, по-често да изкачват стълби и да обикалят улиците с чанти с продукти, твърдят специалисти. Снимка: Емил Георгиев - Не отстъпвайте място на възрастни хора в градския транспорт!

Възрастните хора трябва да правят редовно упражнения с малки тежести, по-често да изкачват стълби и да обикалят улиците с чанти с продукти, твърдят специалисти. Снимка: Емил Георгиев

Мюър Грей, професор от Оксфордския университет и консултант по въпросите на общественото здравеопазване във Великобритания, твърди, че възрастните хора трябва да се занимават с лека физическа активност. Специалистът препоръчва старците да стоят прави в градския транспорт, а не да искат да им бъде отстъпено място, съобщава „Индипендънт“.

Скарлет Макнали, хирург ортопед в отръжната болница в Ийстбърн, добавя:

„Много  от заболяванията в по-късна възраст се дължат не на възрастта, а на липса на физическа активност“.

Според проф. Грей, слабоподвижният начин на живот влияе много негативно на човешкото здраве. Възрастните хора трябва да правят редовно упражнения с малки тежести, по-често да изкачват стълби и да обикалят улиците с чанти с продукти – не с часове, но минимум по десет минути на ден. Това е естественият начин да поддържат колкото е възможно по-дълго функциите на сърдечно-съдовата си система и отслабващите с възрастта мускули.

Специалистът подчертава, че роднините трябва всячески да поощряват физическата активност на по-старите членове на семейството. По-добре е вместо вътрешен асансьор или ескалатор, в помещенията да се монтират допълнителни перила, за да могат старците самостоятелно да се качват по стълби, държейки се с две ръце.

Помислете два пъти, преди да отстъпите мястото си в автобуса на възрастен човек – съветва проф. Грей. –  Просто да стоят прави е чудесно упражнение за тях.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg