Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не, Парижката опера няма да премахва „Баядерка“, „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ от репертоара си

Интервю на новия директор на театъра пред „Монд“ провокира спекулации, че някои класики ще отпаднат заради расизъм

Сцена от „Лебедово езеро“ в Парижката опера. Снимка: Стопкадър от видео - Не, Парижката опера няма да премахва „Баядерка“, „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ от репертоара си

Сцена от „Лебедово езеро“ в Парижката опера. Снимка: Стопкадър от видео

Парижката опера няма намерение да премахва от репертоара си класически балетни заглавия като „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Баядерка“, заявиха от оперния театър, дни след като няколко френски медии тиражираха спекулации, че заглавията падат от афиша за сметка на произведения, в които съставът ще бъде преобладаващо цветнокож.

Слуховете, че се готвят големи промени в репертоара на един от най-престижните оперни театри в света, тръгнаха след интервю на Александър Ниф, новия директор на институцията, пред „Монд“, разказва списание „L’Obs“. В разговор с журналист от изданието, публикуван на 25 декември 2020 г., Ниф коментира, че „някои произведения несъмнено ще изчезнат от репертоара“. Той е потърсен за интервю не само заради встъпването си в длъжност от януари 2021 г., но и заради манифест от септември миналата година, подписан от 400 от общо 1895 служители на оперния театър. В него петима танцьори заявяват, че са били обект на расизъм и искат да „изкарат расовия въпрос от тишината, която го заобикаля в рамките на Операта“.

„Някои произведения несъмнено ще паднат от репертоара – казва Ниф пред „Монд“. –  Но това няма да бъде достатъчно. Изтриването е безполезно, ако не се учим от историята. Беше необходим истински размисъл, за да направим „основен ремонт“, така че след десет години малцинствата да бъдат по-добре представени в Операта. Поверих тази задача на външни на Операта фигури, в името на по-голяма обективност и по-голяма свобода на словото.

Изреждат се балетите „Лешникотрошачката“, „Баядерка“ и „Лебедово езеро“ – и трите заглавия са с хореографията на Рудолф Нуреев.

Последвалата разгорещена дискусия в социалните мрежи какво точно има предвид Ниф принуди институцията да излезе с изявление на 28 декември:

„Никога не се е обсъждал въпросът за сваляне на произведенията на Нуреев от репертоара ни“, оповестиха от театъра в Туитър.

Объркването сред читателите идва от там, че се е получило „злощастно съпоставяне“ между препратката за художественото наследство на Нуреев и думите на Александър Ниф, обясняват от оперния театър.

На заглавията във френски десни и жълти издания за свалянето на заглавията повярваха мнозина (подобни заглавия излязоха и на български език), които изказаха крайните си мнения в Туитър. Сред тях са и политици.

„Започва да ни писва от капризите на малцинствата! – пише в социалната мрежа Робер Менар, кмет на град Безие и близък до крайнодясната партия „Национален съюз“. – Трябва да спрем изтриването на нашата култура.

Марин льо Пен, президент на Национален съюз, също се възмути от „новината“.

„Ето какво псевдопрогресивните, в името на полудял антирасизъм, искат да премахнат от репертоара на Парижката опера. Това няма нищо общо с антирасизма, всичко е свързано с мракобесието“, пише тя и споделя статия от дясното списание „Valeurs Acteulles“ заедно с видео от представление на „Лебедово езеро“.

Клипът обаче не е от постановка на Парижката опера, отбелязва в коментар танцьорът Жермен Луве. Репертоарът на операта се развива непрекъснато, добавя още той, и то благодарение на „емигранта Рудолф Нуреев“.

„Накратко, Вие говорите за мракобесието, но започнете, като се справите със своето“, съветва той Льо Пен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg