Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не Рашидов, Боил Банов е новият министър на културата

От ГЕРБ обявиха официално състава на бъдещото правителство

Снимка: Румен Добрев/„Площад Славейков“, архив - Не Рашидов, Боил Банов е новият министър на културата

Снимка: Румен Добрев/„Площад Славейков“, архив

Боил Банов ще бъде министърът на културата в третото правителство на Бойко Борисов. Това става ясно от официалния списък на лицата в кабинета, разпространен от пресцентъра на ГЕРБ. Утре Борисов ще връчи на президента Румен Радев документа за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство, а по-късно то ще бъде гласувано и от парламента.

Няколко имена се завъртяха като възможни културни министри в предстоящия кабинет. Първоначално имаше вероятност постът да бъде зает от човек на Обединените патриоти, с които ГЕРБ влизат в коалиция. Но в дните преди обявяването на персоналния състав за почти сигурен министър бе сочен Вежди Рашидов, оглавявал ведомството и в двата предишни мандата на Борисов. Решението за изтеглянето на скулптора е взето буквално в последните часове. В последните дни отново станахме свидетели на скандал, в който бе замесено неговото име. Разследване на Би Ти Ви показа, че с подписа на Вежди Рашидов е бил снет статутът „паметник на културата“ на Двойната къща в София. Впоследствие тя бе съборена.

Боил Банов не е ново лице в Министерството на културата. Той пристигна там за първи път като заместник на Мартин Иванов в служебното правителство на Георги Близнашки – назначен на 14 август 2014-а. По-късно, при поемането на втория си мандат, Вежди Рашидов остави Банов на същия пост. Той бе запазен и от Рашко Младенов, ръководил служебно ведомството в последните три месеца.

Преди МК режисьорът Боил Банов 14 години бе директор на Драматично-кукления театър в Хасково.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ, ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА ПОДДЪРЖАШ КУЛТУРАТА

Пълният състав на правителството, което утре ще встъпи в длъжност, можете да видите в Клуб Z.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Рецидив в културата

ДС