POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не разрешиха на Зеленски да говори на „Евровизия“

Песенният конкурс се дистанцира от политиката

Президентът на държавата, която спечели „Евровизия“ през 2022 г., е възнамерявал да поиска засилване на подкрепата за Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Не разрешиха на Зеленски да говори на „Евровизия“

Президентът на държавата, която спечели „Евровизия“ през 2022 г., е възнамерявал да поиска засилване на подкрепата за Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз за радио и телевизия отказа на президента на Украйна Володимир Зеленски да излъчи негова реч преди финала на песенния конкурс „Евровизия“, съобщава „Tаймс“. Финалът на „Евровизия“ е на 13 май в Ливърпул, Великобритания.

Зеленски е подготвил реч, с която да се обърне към 160-милионната аудитория на събитието с призив да се засили подкрепата за Украйна. Съюзът за радио и телевизия обаче е видял в това нарушение на правилата на конкурса, в който са забранени политическите изказвания.

В позиция на ЕСРТ се казва:

„Евровизия“ е международно забавно шоу, в което се придържаме към строги правила и принципи, заложени още в момента на създаването му. Един от крайъгълните му камъни е неполитическият му характер. Този принцип забранява да се правят политически или подобни заявления в рамките на конкурса”.

Миналата година победител в „Евровизия“ стана украинската група „Калуш Оркестра“, която изпълни песента „Стефания“. Заради войната Украйна не успя да приеме домакинството на тазгодишния песенен конкурс и той се провежда в държавата на втория в класацията – Великобритания.

Това не е първият отказ за Володимир Зеленски да изнесе реч на голямо международно мероприятие. ФИФА отклони молбата му да говори преди началото на финалния мач за Световното първенство по футбол в Катар през декември 2022 г. През март 2023 г. организаторите на наградите „Оскар“ отказаха за втори път на украинския президент да се обърне към гостите на церемонията. През януари 2023 г. обаче Зеленски направи видеообръщение по време на връчването на наградите „Златен глобус“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90