POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не съобразили, че не отговаря на определени човешки норми

Организаторите на кампанията „Годината, в която стана известен“ поднесоха извинения на засегналите се

Видеото с Башар Рахал вече е изтрито от социалните мрежи – след остра обществена реакция. - Не съобразили, че не отговаря на определени човешки норми

Видеото с Башар Рахал вече е изтрито от социалните мрежи – след остра обществена реакция.

Клипът „Годината, в която стана известен“ с участието на Башар Рахал, приканващ студенти да станат „известни“ чрез журналистиката (и по натрапчиво сексистки начин) е бил свален, тъй като организаторите не са съобразили, че „не отговаря на определени академични и човешки норми“ и в този смисъл реакцията на обществото била разбираема. Това научаваме от кратко послание във Фейсбук страницата на кампанията.

В статуса се поднася извинение на всички, които „се чувстват засегнати от нашия клип“. Посочва се още, че поради „организационни причини“ кастингът извън София се отлага. Първоначално бе предвидено такъв да има и в други български градове, в които има университети – като Варна, Бургас, Благоевград и Велико Търново. Сега одобрените оттам кандидати ще бъдат поканени на интервю с имейл.

Припомняме, че във видеото, озаглавено „Годината, в която станах известен“, студентка получава поощрение от директора на телевизия „Алма Матер“ Башар Рахал, носейки му кафе и „сметанка“. Клипът анонсира кастинг за лица на студентската телевизия, но сексисткото му послание и представянето на известността като цел, а не като резултат от работата, породиха остър дебат в социалните мрежи за нивото на журналистическата професия у нас.

Предлагаме ви пълния текст на „извинението“ от организаторите на кампанията.

Здравейте,

Искаме да се извиним на всички, които се чувстват засегнати от нашия клип.

Съжаляваме, че не съобразихме, че клипът не отговаря на определени академични и човешки норми, и в този смисъл реакцията е разбираема. Това е и причината да свалим клипа.

Искаме да заявим на студентите, изявили желание за явяване на кастинга – кастинг ще има на предварително заявените дати 17, 18 и 19 ноември в София.

Кастингът извън София се отлага поради организационни причини. Уверяваме всички одобрени студенти извън столицата,че ще бъдат поканени на интервю с имейл.

Записванията за кастинга в София са до 15 ноември 2018 г., извън София продължават до предварително обявените дати.

Очакваме Ви, успех!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС