Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не се замислям трябва ли

„Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша“ излизат на протест тази вечер в София, Варна, Пловдив, Русе и Перник

Байкушевата мура в Пирин, едно от най-старите дървета в света. Възрастта му надхвърля 1300 години. Снимка: Емил Георгиев - Не се замислям трябва ли

Байкушевата мура в Пирин, едно от най-старите дървета в света. Възрастта му надхвърля 1300 години. Снимка: Емил Георгиев

Има смислени каузи. Каузи, зад които могат да се обединят хора с различни политически убеждения. Стига да са запазили морала си. Зад призива застават хиляди. Без да се оглеждат и без да се замислят трябва ли.

В България има една истински смислена кауза. Съхраняването! Протестът довечера е такъв. „Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша“ очаква присъствието на над 3 хиляди души (толкова са потвърдилите във Фейсбук събитието), които знаят, че от оцеляването на планините и горите ни зависят твърде много неща. Въздуха, храната, водата, спокойствието, тишината, цветовете, птиците и животните… Все неща, които са важни за всички – дори за онази шепа предприемачи, които от десетки години „опознават“ горите с резачки.

Днес хората, които ще излязат на улицата в пет български града – София, Варна, Пловдив, Русе и Перник, заявяват, че протестът им е срещу мафията. Срещу политиците и бизнесмените, които секат вековните мури в Пирин, местят морените на Витоша, на път е разрешението им да оголят склоновете на Рила. За да строят лифтове, ски писти и да превръщат лесовете в дървесина.

Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша ще се съберат на Попа в София, на Копчетата в Пловдив, пред Общината във Варна, при Градските хали в Русе и до Двореца на културата в Перник. В 18,30 часа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg