Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Не сме намирали вампири, призна Николай Овчаров

Но пък у нас имало вампирджии

Николай Овчаров показа в студиото на Би Ти Ви нож и палешник на рало, които открил забити в гърдите на покойници. - Не сме намирали вампири, призна Николай Овчаров

Николай Овчаров показа в студиото на Би Ти Ви нож и палешник на рало, които открил забити в гърдите на покойници.

Науката неочаквано отстъпи от комерсиалните твърдения за вампири, които все по-начесто изскачат при археологически разкопки у нас. Проф. Николай Овчаров успокои обществото, че това всъщност не са онези кръвопийци, познати ни от сюжетите на „Здрач“ и „Дракула“. Прободените в сърдечната област човешки останки били суеверна мярка против вампирясване, популярна през Средновековието.

Новината, тиражирана от историка Божидар Димитров през 2012 г., че в Созопол е намерен гроб на вампир, предизвика отклик в цялата западна преса и към България тръгна поток от туристи. Съседни градчета като че ли завидяха на созополчани и не след дълго се появи още един „вампир“, този път в Несебър. Не закъсня и проф. Овчаров със скелет на кръволок на Перперикон. От там нататък вампирите започнаха да прииждат на тълпи посред бял ден.

Днес обаче Овчаров направи крачка назад, което може да навреди на туристическия поток. Археологът разкри пред Би Ти Ви, че вампирите, намирани от археолозите, не са точно вампири. „В случая далеч не става дума за криминални убийци, а за покойници, чиито роднини ги предпазват от вампирясване след смъртта им, – каза гостът. – Тези ритуали са били извършвани до 40-ия ден, след това душата на мъртвеца се успокоява.“

„Обичаите са много, – продължава Овчаров. – Най-драстичните, които съм хващал от некрополите от Средновековието, са вързване на краката, поставяне на камъни върху гроба, опалване на гроба, разчленяване на тялото, забиване на дървен или железен кол.“ В студиото археологът бе донесъл и оръдие против вампирясване – палешник от рало, намерен забит в тялото на покойник миналата година. Тази година професорът открил нов „вампир“, този път с нож, забит в гърдите. Ножът също бе показан в студиото на Би Ти Ви.

„Тези оръдия са от първата половина на 13 в., когато в Европа има много ереси – богомилите у нас, катарите, албигойците…, – казва археологът. – Впрочем в последния намерен гроб беше изпълнен още един драстичен ритуал – десният крайник на мъртвеца беше буквално насечен. Това също е описано във фолклора – разчленяването е било прилагано на хора, чиито близки са се притеснявали да не вампирясат. Ако ритуалите не бъдат извършени, покойниците могат да се вкостят и въплътят и да се превърнат в нормални хора, но вампири. Тези неща са описани и в книгите за Дракула.“

Николай Овчаров обясни, че има специални хора, които се борят срещу кръвопийците, казват им вампирджии. Те трябвало задължително да са родени в събота и да бъдат родени от вампир. Археологът разкри от екрана самоличността на един такъв „специалист“ – бай Киро от Видинско, който практикува пробождания на покойници, заплашени от вампирясване.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg