Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Не сме сами. НАСА откри втора Земя (обновена)

Новина, за която хората са мечтали хиляди години! Американската космическа агенция я обявява днес

Поглед към Земята от „Аполо 17“ – на път към Луната през 1972 г. - Не сме сами. НАСА откри втора Земя (обновена)

Поглед към Земята от „Аполо 17“ – на път към Луната през 1972 г.

НАСА се готви да обяви голяма новина днес на извънредна пресконференция. Космическият талескоп Кеплер е открил втора планета като Земята, пише сайтът „Спейс“. Планетата, подобна на нашата, е била забелязана в орбитата на друга звезда. 

Говорител на НАСА обяви в аванс пред медиите, че днес (бел. ред. – четвъртък) ще съобщи за уникално откритие, направено с космическия телескоп Кеплер – част от мисията на Американската космическа агенция за търсене на извънземни цивилизации.

„Екзопланетите – особено малките с размери колкото Земята, принадлежаха към сферата на научната фантастика през последните 21 години – се казва в изявление на НАСА. – Днес астрономите са на прага на откритие, за което хората са мечтали в продължение на хиляди години – друга Земя.“

Участници в конференцията, която ще започне в 19 ч. българско време, са Джон Грансфелд, управител на Дирекцията за научните мисии на НАСА във Вашингтон, Йон Дженкинс, директор на анализаторите на данните от телескопа Кеплер, Джеф Кофлин, изследовател чрез телескопа Кеплер от института СЕТИ от Маунтин Вю, Калифорния, Дидие Куелоз, професор по астрофизика от Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Районът в Млечния път, изследван от Кеплер, където е засечена планетата, подобна на нашата. Снимка: НАСА

Районът в Млечния път, изследван от Кеплер, където е засечена планетата, подобна на нашата. Снимка: НАСА

Предишната планета, открита от телескопа като възможна за обитание от живи форми, бе наречена Кеплер 186f , пише британският „Телеграф“. Тя се намира на около 500 светлинни години от нас и обикаля около червена звезда джудже в съзвездието Лебед в нашия ъгъл на Млечния път. Кеплер 186f е в орбита около най-външния ръб на обитаемата зона около своята звезда, което би могло да означава, че всяка вода по повърхността й вероятно е замръзнала. Въпреки това, тъй като тя е малко по-голяма от Земята, учените се надяват, че атмосферата ще е достатъчно дебела, за да акумулира достатъчно топлина от звездата.

За жалост засега е невъзможно планетата да бъде изследвана за форми на живот – защото е на 2,939 трилиона мили от нас, а светлината, която достига от нея до нас, е на 500 години.

Космическият телескоп Кеплер, чието изработване е струвало 600 млн. долара, бе изстрелян през 2009 г. с цел изучаване на многообразието на планетни системи в спиралната галактика Млечен път. Досега е засякъл 4461 планети, но за първи път една от тях е подобна на Земята.

Очаквайте новината за новата Земя по-късно!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg