Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Не Стоянович, Велислава Кръстева е министърът на културата

Тя уволни ръководството на НДК, той го връща, тя пак го маха

Силният човек в Министерството на културата е Велислава Кръстева. - Не Стоянович, Велислава Кръстева е министърът на културата

Силният човек в Министерството на културата е Велислава Кръстева.

Велислава Кръстева е реалният министър на българската култура, а не Петър Стоянович.

Преди дни бившата пиарка на Доган отново демонстрира власт над формалния си началник. Кръстева уволни ръководството на НДК, без дори да информира Стоянович. Узнавайки за това, министърът върна на поста генералния директор Пени Раева. Без да щади авторитета му, Кръстева отстрани за втори път Раева и назначи свой човек на поста.

„Истината е, че бях директор на НДК допреди пет дни, – обясни пред „Площад Славейков“ Раева. – На съвет на борда на директорите избрах нов директор. Аз съм член на борда, докато и с тази работа не се справят…“

Начело на НДК вече е Весела Минчева, която фигурира в борда на директорите от месец октомври. Минчева не е член на ДПС. Младата жена е имала е фирма за юридически услуги и с култура досега не се е занимавала.

Откакто е зам.-министър на културата, Велислава Кръстева се разпорежда с НДК. Тя е председател на Управителния съвет на комплекса. Кръстева все още не е престанала да упражнява и работата си като пиар на ДПС. Тя например пази от журналисти Бойко Борисов и Лютви Местан при срещата им на кафе през месец март в центъра на Кърджали. Зам.-министърката бе водещ и на прсконфренцията на ДПС след изборите за евродепутати.

От отстраняването на Христо Друмев от НДК през 2011 г., в ръководството са се сменили 10 човека. За жалост всеки нов министър има възможност да сменя ръководството, защото културният дворец е със статут на търговско дружество. Ако НДК промени статута си и стане национален културен институт, директорът му ще има определен мандат и няма да може да бъде сменян през ден.

Драмата на Стоянович обаче няма да продължи дълго. От мъките му скоро ще го освободи… оставката на правителството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90