Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Не ви чувам!

Някои от музикантките от струнния квартет „Destiny“ свирят в най-авторитетните български оркестри - Софийската филхармония и Симфоничния окрестър на БНР. Снимка: „Destiny“ - Не ви чувам!

Някои от музикантките от струнния квартет „Destiny“ свирят в най-авторитетните български оркестри - Софийската филхармония и Симфоничния окрестър на БНР. Снимка: „Destiny“

Казват като аксиома, че сексът продава. При това продавал всичко, казват – от коли до бебефони. Твърде насериозно приехме тази аксиома, защото започнахме да я прилагаме към абсолютно всичко. Дори към класическата музика. Тенденцията да се привлича вниманието към високата култура чрез еротични послания не е нова. Ако ограничим вниманието си върху музиката, можем да си спомним с лекота за най-успешния струнен квартет на всички времена – „Бонд“, четирите момичета, които продават музиката си в над 4 милиона копия не само с талант, но и със сексапил.

Това започва още в началото на века, а днес вече е факт и у нас. При това се проявява по различни начини. На класическата сцена наблюдаваме сексапила на Йордан Камджалов с диригентската палка – това провокира някои зрителки да си купуват билети за концертите му, без значение какво изпълнява. Но българският струнен „Destiny Quartet“ далеч го задминава, привличайки публика разсъблечени. Натам отиде маркетинговата политика, подета от популярните по света дамски струнни квартети – споменатият „Бонд“, британките от „ESCALA“, германките от „Еklipse“…

На Запад обаче контекстът е различен. Освен дългогодишните културни традиции, там е развит и шоубизнесът, което им позволява да не скачат в „музикалното порно“, както нарече попфолка оперната певица Райна Кабаиванска.

И ако в попфолка подобна визия е част от присъщата естетика, то в класиката тя се превръща автоматично в попфолк, независимо от намеренията. Талантливите музикантки от „Destiny Quartet“, които имат академично образование, категорично нямат нужда да показват телата си, за да привличат публика. Тези, които ще отидат заради гледката, няма да слушат изпълнението. А онези, които си купуват билети заради музиката, точно за техния концерт ще пропуснат. Защото културата си върви със своите кодове. Чалгата – също.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От друга страна, „Destiny Quartet“ може пък да се окажат изключително прозорливи. Ако слуховете, че „Продължаваме промяната“ ще оставят културата да се спасява сама, да оцелява на пазарен принцип, излязат истина – нищо чудно бельото да се окаже необходимо работно облекло за класическите музиканти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах