Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Небесният дворец“ изгоря в атмосферата

Китайски вестник обясни интереса към падналата орбитална станция като опит за очерняне на китайската космическа индустрия

Около 08,15 ч. пекинско време космическата станция „Тянгун-1“ навлезе в атмосферата на Земята и по-голямата част от нея изгоря още в горните ѝ слоеве. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Небесният дворец“ изгоря в атмосферата

Около 08,15 ч. пекинско време космическата станция „Тянгун-1“ навлезе в атмосферата на Земята и по-голямата част от нея изгоря още в горните ѝ слоеве. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската орбитална станция „Тянгун-1“ („Небесният дворец-1“) се завърна в земната атмосферата в 2,15 ч. българско време в понеделник. Според съобщенията в интернет страницата на програмата за пилотирани космически полети на Китай (CMSE), „на 2 април 2018 около 08,15 ч. пекинско време космическа станция „Тянгун-1“ навлезе в атмосферата на Земята и по-голямата част от останките на станцията изгоряха още в горните ѝ слоеве“.

По-рано CMSE сообщи, че отломките от космическата станция, според изчисленията, ще паднат на Земята в понеделник между 8,11 и 9,33 ч. по Пекинско време (2,11 – 3,33 българско). Китай информира и Комитета към ООН за използване на космическото пространство за мирни цели, че основната част от станцията ще изгори в плътните слоеве на атмосферата, а останките не представляват опасност за авиацията и за хората.

Станцията работи успешно в космоса повече от шест години, през 2011-а, 2012-а и 2013-а до нея бяха предприети експедиции. Очакваше се да се върне на Земята през 2017 г., но сроковете бяха променени, след като стана ясно, че е излязла от контрол.

Китайският англоезичен вестник Global Times по-рано съобщи, че „връщането на космически кораби в атмосферата е нормално“. Публикацията отбеляза, че „Тянгун-1“ привлича толкова голямо внимание, защото „западните държави се опитват да окалят бързо разрастващата се космическа индустрия в Китай“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах