СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нечувано висока сума за Нобеловия медал на Муратов, дадена от анонимен

103,5 млн. долара ще отидат за помощ на украинските деца бежанци

Моментът, в който бе предложена зашеметяващата сума за медала на Муратов. Снимка: Стопкадър от видеото от наддаването - Нечувано висока сума за Нобеловия медал на Муратов, дадена от анонимен

Моментът, в който бе предложена зашеметяващата сума за медала на Муратов. Снимка: Стопкадър от видеото от наддаването

Нобеловият медал на Дмитрий Муратов бе продаден за 103 500 000 долара, съобщи изданието „Новая газета“, на което Муратов е главен редактор.

Късно снощи в аукционната къща „Херитидж“ в Ню Йорк приключи търгът, в който наддаването за по-малко от час скочи от първоначалната цена от 500 хил. долара до 103,5 милиона. Веднага след като цената е стигнала 16,6 милиона долара, неизвестен купувач е предложил 103,5 милиона чрез телефонно обаждане. Цялата сума от продажбата ще бъде насочена към международния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските бежанци, най-вече на децата.

Аукционната къща няма да вземе комисионна, заяви в речта си нобеловият лауреат за мир.

По време на онлайн излъчването на търга Муратов изнесе слово, в което каза:

„Днес е денят на бежанците. И това не е празник. Това е ден на тежката и необходима човешка солидарност. Моето изявление няма да бъде празнично. 16 милиона бежанци от Украйна. 16 милиона. 90% жени и деца. 40% деца. Две от всеки три деца на Украйна са принудени да напуснат домовете си. Попитайте ме кога се е случвало това. Ще ви отговоря – това никога досега не се е случвало.

Повече от пет милиона и двеста хиляди деца имат нужда от спешна помощ. Миналото на тези хора е умъртвено, а сега искат да пречупят бъдещето им. Какво да се направи, за да може тяхното бъдеще да не бъде събрано от булдозера в някакви ужасни купчини като развалините на убитите градове? Чувстваме се безпомощни. И ние в „Новая газета“ изпитвахме безпомощност. Тогава решихме да предадем на „Херитидж“ нашия Нобелов медал. Аукционната къща не взима нито един процент за себе си, това също е знак на огромна солидарност“.

Това е първият случай, в който Норвежкият Нобелов институт, връчващ наградата за мир, одобрява продажбата на ценния медал. Според официалната нота за разрешението това е „щедър хуманен акт“ в духа на основателя Алфред Нобел.

„Всички пари, които ще спечелим днес, ще отидат в Уницеф, а оттам – във всички страни, където има бежанци и деца бежанци от Украйна. В Полша, Русия, Германия, Молдова, Словения, Унгария и Чехия. Ако съберем голяма сума, Уницеф може да даде част от парите за деца бежанци от Африка и Лаос“, каза още Муратов.

Междувременно трима швейцарци – Даниел Тюлер, Татяна Скакаускис и Дитер Херцман – обявиха, че създават асоциация „Приятели на Новая газета. Европа“. Общественото обединение ще помогне за финансирането на медията чрез събиране на членски внос и дарения от цял свят.

Това не е първата подобна акция, организирана от Дмитрий Муратов. През 2020 г. той продаде хокейния стик на легендарния хокеист Валерий Харламов, който беше част от личната колекция на журналиста. Спечелените 100 хил. долара отидоха, за да бъде платено скъпото лекарство на момче със спинална мускулна атрофия. Преди няколко месеца Муратов продаде още няколко хокейни стика от сбирката си и предаде средствата в помощ на деца, страдащи от онкозаболявания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg