Недокосната гробница на 4400 години открита в Египет (снимки)

Все още не е намерен саркофагът на покойника - първожрец на фараона Неферикара Какаи

Гробницата се намира в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Недокосната гробница на 4400 години открита в Египет (снимки)

Гробницата се намира в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози в Египет са направили важно откритие, съобщават Би Би Си и други световни агенции: намерили са гробница на древноегипетски първосвещеник, останала запечатана 4400 години.

Гробницата, намираща се в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро, има тесен вход и представлява четвъртито помещение, чиито каменни стени са покрити с цветни йероглифи и са издълбани със символи, изображения и фигури на божества и хора. Поразителни са добре запазените цветове – светло жълтото, наситено синьото и червеникаво-кафявият тон на човешката кожа, отбелязват учените.

„Цветовете са почти незасегнати от времето, въпреки че гробницата е на почти 4400 години“, казва генералният секретар на Върховния съвет по Античността в Египет Мустафа Вазирин, който нарича откритието „единствено по рода си през последните десетилетия“.

Гробницата, открита миналата седмица, датира от управлението на египетския фараон Неферикара Какаи (2477 пр.н.е. – 2467 пр.н.е.) от Пета династия, съобщава Ройтерс. Новинарският сайт „Egypt Today“ съобщава, че в гробницата, освен семейството на жреца, са пресъздадени и сцени, изобразяващи „изработване на керамика и погребална посуда, производство на вино, религиозни ритуали, музикални изпълнения, лодки и лов“.

Археолозите продължават разкопките и се надяват да направят още открият саркофага с останките на самия жрец.

Кадри от новооткритата гробница:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Colibri april 2017

Bookshop 728×90