Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Недокосната гробница на 4400 години открита в Египет (снимки)

Все още не е намерен саркофагът на покойника - първожрец на фараона Неферикара Какаи

Гробницата се намира в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Недокосната гробница на 4400 години открита в Египет (снимки)

Гробницата се намира в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози в Египет са направили важно откритие, съобщават Би Би Си и други световни агенции: намерили са гробница на древноегипетски първосвещеник, останала запечатана 4400 години.

Гробницата, намираща се в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро, има тесен вход и представлява четвъртито помещение, чиито каменни стени са покрити с цветни йероглифи и са издълбани със символи, изображения и фигури на божества и хора. Поразителни са добре запазените цветове – светло жълтото, наситено синьото и червеникаво-кафявият тон на човешката кожа, отбелязват учените.

„Цветовете са почти незасегнати от времето, въпреки че гробницата е на почти 4400 години“, казва генералният секретар на Върховния съвет по Античността в Египет Мустафа Уазири, който нарича откритието „единствено по рода си през последните десетилетия“.

Гробницата, открита миналата седмица, датира от управлението на египетския фараон Неферикара Какаи (2477 пр.н.е. – 2467 пр.н.е.) от Пета династия, съобщава Ройтерс. Новинарският сайт „Egypt Today“ съобщава, че в гробницата, освен семейството на жреца, са пресъздадени и сцени, изобразяващи „изработване на керамика и погребална посуда, производство на вино, религиозни ритуали, музикални изпълнения, лодки и лов“.

Археолозите продължават разкопките и се надяват да направят още открият саркофага с останките на самия жрец.

Кадри от новооткритата гробница:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС