Недялко Йорданов от болницата: Имам си сума ти време

В кратко интервю за Би Ти Ви поетът коментира фалшивата новина за смъртта си

Директорът на новините на Би Ти Ви Антон Хекимян интервюира Недялко Йорданов чрез интернет връзка от болничната стая на поета. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Недялко Йорданов от болницата: Имам си сума ти време

Директорът на новините на Би Ти Ви Антон Хекимян интервюира Недялко Йорданов чрез интернет връзка от болничната стая на поета. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Чувства между яд и любопитство е изпитал поетът Недялко Йорданов, четейки във Фейсбук фалшивата новина за смъртта си, разказа самият той в сутрешния блок на Би Ти Ви, интервюиран от директора на новините на телевизията Антон Хекимян. 

„Ядосах се, впрегнах се, не се потиснах, стана ми любопитно, сетих се, че имам 50 хил. приятели в трите си Фейсбук страници, стана ми мило, стана ми съвестно, разтревожих се.”

Картината на емоционалната буря поетът допълни с думите, че не може да вини жената, която е пуснала новината първа, като се е позовала на известен бургаски писател.

Изправен пред съобщението за фалшивата си смърт, Недялко Йорданов си припомнил свой роднина, който често пеел песента „Весело бе на моето погребение”, и си представил как би наблюдавал погребалната си процесия отвисоко след смъртта си.

Недялко Йорданов обясни, че здравословното му състояние е добро – няма температура, не е имал пневмония, лежи във ВМА, очаква изписване и благодари на лекарите за усърдието.

„Моята болест не е събитие на фона на страшните неща, които стават по света”, каза Недялко Йорданов.

В добра форма е и съпругата му, с която са заедно в болницата, но за пръв път от 53 години спят на отделни легла, подчерта с усмивка той.

По този повод той сподели и специално написано стихотворение:

Песничката

Песничка имаше… Смешна… Ужасна.
Май беше част от стихотворение.
Свако я пееше вечер на масата:
„Весело бе на мойто погребение“.
С ритъм неправилен… Но със мелодия
шлагерна… влиза ти право в главата.
„Весело бе…“ И не ще да си ходи…
И тананиках я във махалата.
Ето, че днес след толкоз години
си я припомних и стана ми весело…
Само че мойте най-близки роднини
вместо мене си го отнесоха.
Някой написал… И всички научиха…
Вдигнал за мене предсмъртна наздравица.
Двата ми сина и трите ми внучета
Фейсбук е по-бърз и от светкавица.
И се ядосах тогава… Признавам…
Как така… Имам си сума ти време…
Колкото толкова… Но ми остава…
Никой не може да ми го отнеме…
Жив съм си… Гневна сълза ще избърша…
Някой засмя се… А друг заплака…
Толкова работа имам да върша…
А тази песничка нека почака.

6 януари 2021 г.
8 ч. 5 м. сутринта

Поетът изрази и опасения, че вместо да се обедини, както е изглеждало в началото на епидемията, човечеството сега дава израз на страха.

„Хората станаха по-лоши и уплашени”, каза Недялко Йорданов.

Вижте още: НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ „УБИТ“ ОТ ФАЛШИВА НОВИНА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах