Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Недялко Йорданов с голямата награда „Христо Г. Данов“

Две отличия за издателство „Лист“. Пълен списък на призьорите

Поетът Недялко Йорданов получи Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Снимка: БГНЕС  - Недялко Йорданов с голямата награда „Христо Г. Данов“

Поетът Недялко Йорданов получи Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Снимка: БГНЕС

Недялко Йорданов е носителят на голямата награда „Христо Г. Данов“ за 2018-а за цялостен принос. Поетът получи приза на церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете”.

Отличието на Йорданов му бе връчено от министъра на културата Боил Банов, след което поетът рецитира пред публиката свои стихотворения.

Наградата за българска художествена литература бе присъдена на писателя Захари Карабашлиев, а Петя Кокудева получи приза в категорията за деца. Младото издателство „Лист“ бе отличено с две награди – „Изкуство на книгата“ (за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“) и „преводна литература“ (за превода на „Химера“ от Джон Барт на Надежда Розова).

Журито бе в състав: художникът проф. Кирил Гогов, проф. Светлозар Игов, поетът доц. Пламен Дойнов, поетесата Кристин Димитрова, преводачът и тв водещ Георги Ангелов, Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, Марияна Кордова, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, и д-р Иван Александров, директор на великотърновската библиотека „П. Р. Славейков”.

Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, от тогавашния Национален център за книгата и Община Пловдив.

Пълен списък на наградите „Христо Г. Данов 2018“

Българска художествена литература:

Захари Карабашлиев – за романа „Хавра“, изд. „Сиела“

Преводна художествена литература:

Надежда Розова – за превода на „Химера“ от Джон Барт, изд. „Лист“

Хуманитаристика:

Инна Пелева – за „Георги Марков. Снимки с познати“, изд. „Кралица Маб“

Изкуство на книгата:

Издателство „Лист“ – за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Издание за деца:

Петя Кокудева – за „Лупо и Тумба“ Ч. 1 – изд. „Жанет 45“

Книгоразпространение:

Център за книгата на Нов български университет

Представяне на българската книга

Амелия Личева – за представяне на българските книги в книжни и електронни издания

Библиотеки и библиотечно дело:

Столична библиотека

Електронно издаване и нови технологии:

Сайтът „Българска илюстрация“

Цялостен принос:

Недялко Йорданов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах