Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Недялко Йорданов ще оценява есета на ученици и млади автори

Конкурсът е посветен на 100-годишния юбилей на писателя Ивайло Петров

Ивайло Петров, „Автопортрет“ - Недялко Йорданов ще оценява есета на ученици и млади автори

Ивайло Петров, „Автопортрет“

Конкурс за есе, посветен на 100-годишния юбилей на писателя Ивайло Петров, организират Столичната община, Столичната библиотека, Съюзът на българските писатели и семейството на писателя Ивайло Петров, съобщиха от общината.

„Отбелязваме 100-годишнината от рождението на Ивайло Петров с конкурс за написване на есе. Целта е да насърчим младите автори, творящи в областта на есеистиката и да съхраним паметта за личността и творчеството на Ивайло Петров – един от знаковите български белетристи на XX век“, коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Конкурсът се провежда в две възрастови групи: за ученици от 16 до 19-годишна възраст и за студенти и млади автори от 20 до 30-годишна възраст.

Конкурсът е явен и се провежда под мотото „Преди да се родя и след това“. Темата не обвързва кандидатите с анализ на романа на Ивайло Петров „Преди да се родя и след смъртта ми“, но участниците биха могли да реализират в текста подходящи препратки към романа или да формулират собствена гледна точка към съвремието. Кандидатите изпращат по имейл един прикачен файл, съдържащ едно есе (до 4000 знака с разстоянията), подписано с име или псевдоним, кратка биография, телефон за връзка и имейл.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: Недялко Йорданов – председател, д-р Митко Новков и д-р Анжела Димчева – членове на журито.

Тържествената церемония по връчване на наградите в конкурса ще се състои в Столичната библиотека на 19 януари 2023 г., когато се навършват 100 години от рождението на Ивайло Петров. Авторите на най-добрите творби в двете категории ще получат грамоти, таблети и книги, семейството на Ивайло Петров ще връчи и специална награда – принт на оригинална картина на Ивайло Петров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев