POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Недялко Славов: Какъв дебат с мисъл, когато медиите канят коафьорки и сервитьорки

Езикът на омразата не се ражда от примата долу, в низините. Той се ражда от перфидните мозъци горе, казва писателят

Наистина страната ни се обезлюдява и обеднява, но обедняването на духа е по-страшното, казва Недялко Славов. - Недялко Славов: Какъв дебат с мисъл, когато медиите канят коафьорки и сервитьорки

Наистина страната ни се обезлюдява и обеднява, но обедняването на духа е по-страшното, казва Недялко Славов.

Силата за пътя към промяната е в медиите, смята писателят Недялко Славов. В интервю пред Милена Цветанска за предаването „Плюс това“ на БНТ авторът на „Камбаната“ заяви, че „ако от 9 до 10 канят 1% хора, които имат какво да кажат на обществото, а не коафьорки, сервитьорки, манекенки и всякакъв тип хора, които в последна сметка освен глупостта си друго не могат да репрезентират, тогава може да се възбуди дебат, в който има мисъл“. Въпреки това писателят изрази и увереност, че „в края на краищата и това ще отмине и обществото ще узрее за сериозно говорене“.

Още в началото на разговора Славов коментира, че обедняването на огромна част от хората и обогатяването на много малка е световен факт, който има своето отражение в България. По думите му наистина страната ни се обезлюдява и обеднява, но обедняването на духа е по-страшното. Според писателя то е следствие на „неглижирането въобще на човешката съдба, на неглижирането на нашата любов, хуманизъм, това е голямото обедняване – липсата на хуманизъм днес“.

„Ако искаме да видим реално какво се случва в България, тъй като икономическите данни са, че има растеж и т.н., очевидно е, че 800 хиляди лева живеят с под 200 лева, това са нашите биологични родители – обясни Славов. – Младото поколение трябва да знае, че не е родено от компютър или от айфон, а от живи хора, и трябва да проявява повече съчувствие и състрадание.“

Като друг голям проблем Славов описа и нещо, което нарече „Виа Глобалис“, по аналогия с други пътища през България, като Виа Понтика и пътят на птиците.

„През него излетяха стотици хиляди българи, и то млади, интелигентни, цветът на България“, заяви писателят и добави, че държавата, системата не създават никакви условия за връщането на хората.

„Отстъпиха основни, чисто хуманни закони в отношенията на хората – продължи по-късно Славов. – Колкото и да говорим всеки ден, те не се пресаждат изкуствено. Те се предават родово, като възпитание. Няма състрадателност, тези неща изчезнаха, от това идва цялото безсърдечие. И самата система го репродуцира.“

В контекста на романа си „Камбаната“, Недялко Славов обясни, че хората искат да влязат в диалог с истината:

„Големият дефицит в момента в света е истината. Всичко се подмени в някаква истерична свободия, в живот без правила. Хората искат истината, те са инстинктивно вкопчени в нормалността“.

Писателят коментира още, че хората не избират сами да се затварят, а ги затваря матрицата. Той даде за пример „една модна темичка“ – езикът на омразата:

„Езикът на омразата не се ражда от примата долу, в низините. Той се ражда от перфидните мозъци горе. Нашето общество всеки ден се разделя на враждуващи лагери. Ако не е плюене между млади и стари, ще е плюене между млади и средно поколение, ще е между тревопасни и месоядни, ще е мъже с ерекция, мъже без ерекция, руси срещу къдрокоси, плешиви срещу рунтави… Цялото това фрагментиране в обществото, раждането на езика на омразата, стъписва хората и ги затваря в себе си.

Освен това ние всеки ден измисляме нова правила, нови ценности – пък западни, пък източни, ами те са казани и в Библията. Нека се обърнем към десетте Божи заповеди, да не пренаписваме всеки ден Божия проект. Човекът иска да се върне в своята нормалност, иска да му се даде възможност да живее по човешки“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС