СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Недялко Славов спечели наградата „Хеликон“

Беше високосна година за литературата, обясни писателят след церемонията

„2015-а беше много силна за българската литература, освен в прозата, действително тази година имаше 6-7 романа, които за съжаление се стълпиха в рамките на календарната година“, коментира Недялко Славов. - Недялко Славов спечели наградата „Хеликон“

„2015-а беше много силна за българската литература, освен в прозата, действително тази година имаше 6-7 романа, които за съжаление се стълпиха в рамките на календарната година“, коментира Недялко Славов.

Недялко Славов спечели с романа си „432 херца“ литературната награда „Хеликон“, стана ясно на церемония в първата книжарница от веригата – „Витоша“, в понеделник вечер. Отличието бе връчено от миналогодишния лауреат Христо Карастоянов. През 2014 г. пловдивският писател Недялко Славов бе номиниран за друга своя книга – „Портрет на поета като млад“.

Сюжетът на „432 херца“ е провокиран от мистиката на указа на министъра на пропагандата в нацистка Германия Йозеф Гьобелс през 1939 г. тонът „ла“ да се настрои от 432 на 440 херца. Действието се пренася в днешно време. Само в една нощ и само за няколко часа главният герой – млад и талантлив музикант, композира безсмъртна творба.

От този момент започва битка между доброто и злото. Книгата може да се чете по няколко начина – като антиутопия; като поема в проза; дори като естетическо криминале с неочакван край.

Наградата „Хеликон“ се връчва за 14-а поредна година. Този път победителят бе определен от жури в състав Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров.

„2015-а беше много силна за българската литература, освен в прозата, действително тази година имаше 6-7 романа, които за съжаление се стълпиха в рамките на календарната година – каза след церемонията Недялко Славов пред БГНЕС. – В поезията е същото положение. Там има много силни книги тази година. Очевидно, че беше високосна година за литературата.“

Сред номинираните тази година не попадна нито един сборник с разкази – единственият нероман бяха кратките новели на Чавдар Ценов в колекцията „Отклонения наесен“. Сред кандидатите бяха Владимир Зарев, Галин Никифоров, Здравка Евтимова, Людмил Тодоров.

Списък на дванайсетте номинирани

„Печатарят” на Силвия Томова („Жанет 45”)

„Орлов мост” на Владимир Зарев („Хермес”)

„Кротките” на Ангел Игов („Жанет 45”)

„432 херца” на Недялко Славов („Хермес”)

„Скарида” на Димитър Коцев–Шошо („Обсидиан”)

„Аврамови хроники” на Стефка Венчева („Сиела”)

„Разглобено лято” на Людмил Тодоров („Жанет 45”)

„Гръцко кафе” на Катерина Хапсали („Колибри”)

„Лисицата” на Галин Никифоров („Сиела”)

„Една и съща река” на Здравка Евтимова („Жанет 45”)

„Котката” от Мариана Найдова („Леге Артис”)

„Отклонения наесен” от Чавдар Ценов („Жанет 45”)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg