Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Неевакуирани музиканти свириха на Майдана на независимостта

Концертът е призив за свободно небе над Украйна (видео)

Музикантите от оркестър „Киев Класик”. Снимка: Стопкадър - Неевакуирани музиканти свириха на Майдана на независимостта

Музикантите от оркестър „Киев Класик”. Снимка: Стопкадър

Необичаен симфоничен концерт бе проведен в 13,10 ч. на 9 март на Майдана на независимостта в Киев, съобщиха от офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски. Концертът се нарича „Свободно небе/Free Sky“ и е с призив към западните държави да затворят небето над Украйна.

На историческия Майдан излязоха музикантите от симфоничния оркестър „Киев Класик“, които все още не са се евакуирали от столицата. Диригент е Герман Макаренко, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Симфониците изпълниха химна на Украйна, а веднага след него химна на Европа. В програмата бяха включени популярни украински класически музикални произведения – фрагмент от балета „Лилия“ на Константин Данкевич по едноименната поема на големия украински поет Тарас Шевченко, „Казачок“ от първата опера на украински език „Запорожец отвъд Дунава“ на Семьон Гулак-Артьомовски, украински народни песни.

„Искаме музиката на мира, музиката на живота в наше изпълнение да стигне до сърцето на всеки жител на свободния свят и до лидерите на тези страни и да им помогне да намерят решение, което да направи безопасно украинското небе, под което свирим“, подчертава Герман Макаренко.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах