Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-красивата жена – сведена до двойка колене

Части от балсамирани крака са единственото останало ни от прочутата Нефертари, твърдят археолози

Нефертари Мерит Амен е била Великата съпруга на фараона Рамзес II и се смята за еталон за женска красота. - Най-красивата жена – сведена до двойка колене

Нефертари Мерит Амен е била Великата съпруга на фараона Рамзес II и се смята за еталон за женска красота.

Двойка мумифицирани колене, открити в гробница в египетската Долина на цариците, почти сигурно са на Нефертари, жена на фараон Рамзес II, твърдят археолози. Починала около 1250 г. пр. Хр., тя е била любимата съпруга на прочутия владетел и до днес се смята за еталон за красота.

Основната роля на Нефертари е била „декоративна“, смятат археолозите – кралицата е стояла до Рамзес Велики по време на неговите публични изяви.

Разточителната гробница на Нефертари е открита през 1904 г. – стените са покрити с красиви рисунки, въпреки че самото място е плячкосано много по-рано. Но беше неясно дали мумифицираните части от крака, открити сред находките, действително принадлежат на царицата.

Снимка: Джоан Флетчър

Снимка: Джоан Флетчър

В опит да разкрие загадката археологът Джоан Флетчър и международен екип от екперти са провели серия от тестове на тленните останки – които днес се пазят в Египетския музей в Торино, Италия. Сред методите са радиокарбонно датиране, изследване с рентгенови лъчи, сравнение на коленете с древни и модерни проби, както и химическо разследване на материалите, използвани за балсамиране.

„Проучвайки жената и наблюдавайки множеството изображения на красивото ѝ лице, смятам, че е голяма ирония как физически това е, с което разполагаме – казва Флетчър. – Тя е сведена до колене. Но не се отказваме – имаме коленете, нека видим какво можем да сторим с тях.“

Според резултатите, останките принадлежат на жена между 40 и 50 години, която изглежда е имала особено висок социален статус. За това говорят грижата, вниманието и тъканите, ползвани при балсамирането:

„Те твърдо предполагат човек с невероятно висок статус“.

Заедно с химическия анализ на неорганичните материали, както и с проучването на други находки в гробницата, авторите на изследването са убедени, че доказателства говорят – пред тях стоят останки от самата Нефертари.

Нефертари Мерит Амен е била Великата съпруга на фараона Рамзес II. Тя става негова жена на на 13-годишна възраст, когато владетелят е на 15 години. Вероятно е имала 4 сина и 2 дъщери, но никой от тях не е наследник на трона, тъй като умират млади.

Нито една друга царица не прославяна толкова в надписи. В знак на безграничната си страст към нея Рамзес издига два невиждани по своята красота храма в Абу Симбел. Храмовете символизират единението на владетелската двойка. Големият храм е посветен фараона – син на бога-слънце Ра, а малкият – на великата съпруга на Фараона Нефертари – превъплъщение на богинята на любовта Хатхор.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС