Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Негативите, които престояха един век в антарктическия лед

Кутията с непроявени снимки е оставена в хижа сред снеговете от злополучната експедиция на Ърнест Шекълтън

След като са прекарали замразени цял век, негативите са били внимателно възстановени. - Негативите, които престояха един век в антарктическия лед

След като са прекарали замразени цял век, негативите са били внимателно възстановени.

При възстановяването на една от хижите за проучване на Антарктика, изследователите от фондацията „Консерватори на новозеландското антарктическо наследство“ са се натъкнали на кутия, оказала се забележително съкровище.

В нея се съдържали 22 невиждани дотогава негатива, документиращи живота на антарктическите учени от преди 100 години. Запазени в леден блок, тези негативи изненадващо са оцелели до ден-днешен, за да ни открият онзи героичен период на първите ѝ „мисионери“.

След като са прекарали замразени цял век, негативите са били внимателно възстановени – първо отделени един от друг, след това почистени, мухълът е бил отстранен и са се консолидирали графичните слоеве. Чак след това те са трансформирани и в цифрови позитиви.

От фондацията посочват, че кутията с негативите е била оставена в хижата в периода 1914 – 1917 г. от мисията на Ърнест Шекълтън – експедиция, заседнал в района, след като корабът им бил потопен при масивна буря. В крайна сметка групата е спасена – дадени са обаче три жертви.

Вижте снимките, прекарали един век непроявени в леда:

2

3

4

5

6

7

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС