VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Негодувание срещу „Палмата“ за Ален Делон

Яростни реакции от женски организации - актьорът нападал „агресивно“ жените

83-годишният Ален Делон ще се разходи на червения килим в Кан близо 60 години след първата си поява на фестивала. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Негодувание срещу „Палмата“ за Ален Делон

83-годишният Ален Делон ще се разходи на червения килим в Кан близо 60 години след първата си поява на фестивала. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фестивалът в Кан все още предстои да бъде официално открит, но противоречията вече бушуват на Лазурния бряг. Кинофорумът започва днес, 14 май, а в неделя звездата на френското кино Ален Делон ще бъде удостоен със „Златна палма“. Новината породи яростна реакция от няколко женски организации, които твърдят, че Делон се държи „агресивно“ с жените. В обвиненията се говори за удряне на шамари, критични коментари за осиновяването на деца от еднополови двойки и изказвания в подкрепа на политиките на крайнодесния политик Жан-Мари Льо Пен, съобщава сайтът „Дедлайн“.

Въпреки противоречията и организираната в Америка онлайн петиция против решението, от фестивала заявяват, че ще отличат Делон със „стопроцентов ентусиазъм“. Тиери Фремо, артистичен директор на форума, защити решението на борда.

Няма да връчим на Ален Делон Нобелова награда за мир. Награждаваме го с почетна „Златна палма“ за кариерата му на актьор“, коментира Фремо пред медиите на 13 май. И продължи: „Делон има право да изрази своето мнение, не че се съгласявам с него… Очевидно филмовият фестивал в Кан осъжда изказванията му, но не може да осъди правото на свобода на словото. Сложно е да съдиш неща, казани преди няколко години, през съвременната призма.

Информиран за петицията, Фремо каза:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Не разбирам защо няма повече петиции в Америка за опасностите от климатичните промени, на които американският президент е съучастник“.

Вижте още: ПОЧЕТНА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ ЗА АЛЕН ДЕЛОН

Фестивалът бе атакуван и по друга линия – въпреки обещанието, че ще се старае да премахне неравенството между половете, на събитието в Кан тази година ще участват едва 4 продукции на жени от общо 21 в състезателната програма. Но стремежът към полово равенство „не бива да се бърка с надпреварата за „Златна палма“, споделя Фремо и допълва, че наскоро починалата Анес Варда го е накарала да обещае, че никога няма да избере филм за конкурсната програма, само защото е сниман от жена.

Тиери Фремо поговори и за гордостта да приветства отново Тарантино на „Кроазет“:

Той е един от най-големите филмови режисьори на своето поколение и важен режисьор за фестивала. Той е приятел, а ние искаме да имаме приятели, лоялни на фестивала“.

Деветият филм на Тарантино „Имало едно време… в Холивуд“ ще има премиера в Кан на 21 май, 25 години след като „Криманале“ печели „Златна палма“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg