Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Негодувание срещу публичните писоари в Париж

Най-популярно е място за облекчаване край катедралата „Света Богородица“ с гледка към Сена

Уринаторите с гледка към река Сена са най-популярни сред туристите. Снимка: ЕПА:БГНЕС - Негодувание срещу публичните писоари в Париж

Уринаторите с гледка към река Сена са най-популярни сред туристите. Снимка: ЕПА:БГНЕС

Опитът на парижките власти да се справят с проблема с уринирането на публични места срещна вълна от критика и негативни реакции както от местните жители, така и от туристи. Решението, което се въвежда във френската столица, е яркочервени писоари на открито. Декорирани като саксии с цветя, те не са прикрити в градската среда – ако случайно пропуснете червения цвят, към публичната тоалетна на открито ще ви насочи знак.

Едно от местата за облекчаване, намиращо се в непосредствена близост до катедралата „Света Богородица”, привлича най-много посетители заради гледката, която открива към Сена, отбелязва Си Ен Ен. Наречени „интелигентни писоари“, тоалетните имат слой от слама, който служи за елиминиране на неприятната миризма.

Съоръженията са разположени стратегически на местата във френската столица, където публичното уриниране е проблем, обясняват в изявление от градската управа. Общинарите твърдят, че писоарите са екологични, защото използват полезните вещества в депозирания отпадък, за да създадат компост за паркове и градини. Урината, която човек отделя за една година, съдържа достатъчно азот, фосфор и калий, за да се наторят 400 кв. м пшеница, обосновават се от Общината.

Въпреки изброените полезни свойства, откритите писоари създават единствено недоволство у местните, които вече са подали протестно писмо до кметството.

„Инсталирането на писоари по улиците на Париж е добра идея за хората, които не уважат обкръжаващата ги среда – твърди гражданин. – По мое мнение, моделът не е никак привлекателен, а и мястото, където са поставени, въобще не е подходящо.”

Друга жена се оплаква, че това „определено е желан и исторически квартал, но да гледаш как хората уринират точно пред вратата ти, не е най-приятното нещо“.

Ариел Уейл, кмет на четвърти район в Париж, защити идеята в Туитър, наричайки я „изобретение на гений“. Засега в града има монтирани четири публични тоалетни на открито, планира се поставянето на пета.

Туристи правят снимки на градските уринатори в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж не е първата европейска столица, която прибягва до подобна мярка – публичните писоари се използват също в Амстердам, както и в някои градове в Белгия и Австралия.

Съоръжението се появява за първи път тъкмо във френската столица в края на XIX в. – на открито са монтирани тоалетни за мъжете, които ходят на работа. Десетилетия по-късно, когато и жените започват масово да работят, нуждата от затворено пространство със седалка, тоалетна хартия и мивка, нараства болезнено, обяснява Реймънд Мартин, директор на Британската тоалетна асоциация. Използването на съоръжението не било безплатно – в нужника се влизало срещу едно пени. В днешно време стойността на тази такса би се равнявала на един хляб, пояснява Мартин.

Междувременно, с развитието си някои публични тоалетни станали „почти декоративни“ и дори започнали да отделят пространство за рекламна дейност. Но векове след бума на публичните тоалетни, жените отново са дискриминирани, смята Мартин.

„Проблемът днес е в неравенството между половете“, коментира той, добавяйки, че във Великобритания вече няколко модела на дамска тоалетна на открито са били отхвърлени с аргумента, че излагат жените на публично място.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg