Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Неиздаван бележник на Салвадор Дали на търг

Оплетените любовни връзки на сюрреалистите от най-голямата колекция по рода си излизат наяве

Бележникът на Дали покрива периода, в който той се влюбва, съблазнява и впоследствие се жени за съпругата на един от най-добрите си приятели и колеги. Снимки: Сотъбис - Неиздаван бележник на Салвадор Дали на търг

Бележникът на Дали покрива периода, в който той се влюбва, съблазнява и впоследствие се жени за съпругата на един от най-добрите си приятели и колеги. Снимки: Сотъбис

Непубликуван дневник на Салвадор Дали – със страници наситени с изкривени голи фигури и съблечени жени на гърбовете на препускащи коне, както и със списъци с изчисления на разходи – ще бъде предложен на търг като част от частна колекция, включваща работи на някои от най-известните сюрреалисти и дада художници. Бележникът на Дали покрива периода, в който той се влюбва, съблазнява и впоследствие се жени за съпругата на един от най-добрите си приятели и колеги.

Дневникът ще бъде предложен идната седмица на търг на „Сотъбис“ в Париж, като се очаква цената му да достигне 50 хиляди евро, пише „Гардиън“. Той е сред около 500 артефакта, сред които 20 писма и скици на Пикасо, една от които на гърба на ресторантско меню, илюстровани писма, фотографии и стихове на Андре Бретон, Рене Магрит, Хуан Миро, Макс Ернст. Очаква се целият търг да доведе до продажби за над 4 милиона евро.

Рисунка на Пикасо на гърба на пощенска картичка

Рисунка на Пикасо на гърба на пощенска картичка

На една картичка от Пикасо, изпратена до поета Пол Елюар в Париж, подписана от група хора, сред които любовницата му Дора Маар, пише „Ние тук обичаме приятелите си“ – което със сигурност е вярно. Пол и Гала Елюар преди това живеят заедно с Ернст, който прави екслибрис за Елюар с мотото „След мен само сън“. Преди Гала да напусне и двамата заради Салвадор Дали.

Вижте още: САЛВАДОР ДАЛИ СТАВА БАЩА СЛЕД СМЪРТТА СИ?

Приятелставата устояват: в колекцията има още портрет на Елюар, рисуван от Ернст, и неговите 21 скици на Гала, както и книга подарък от Елюар към Гала и Дали след тяхната сватба, подписана от него и от Ман Рей „от цялото ни сърце“. Гала и Салвадор остават женени, въпреки многобройни афери и на двамата, до смъртта ѝ през 1987-а.

Акварел на Хуан Миро

Акварел на Хуан Миро

В други писма Пикано обсъжда сложните си любовни връзки. Едно, частично писано и от Маар, започва възторжено:

„Ах, колко сладко е да се обича“.

Колекцията е събирана в продължение на десетилетия от собственика си и сина му. Тя е световно призната като най-добрата в частни ръце. Търгът и евентуалното ѝ разбиване предстои във вторник.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС