Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неизвестен текст на Харпър Ли открит в списание на ФБР

Статия на писателката, свързана с жестокото убийство от „Хладнокръвно“ на Труман Капоти, е издирена 56 години по-късно

Материалът е писан за броя от март 1960 г. на Grapevine, списание за служители на ФБР – само няколко месеца преди излизането на класическия роман на Ли „Да убиеш присмехулник“.  - Неизвестен текст на Харпър Ли открит в списание на ФБР

Материалът е писан за броя от март 1960 г. на Grapevine, списание за служители на ФБР – само няколко месеца преди излизането на класическия роман на Ли „Да убиеш присмехулник“.

Откриването на по-ранен ръкопис на писателката Харпър Ли беше издателската сензация на миналата година, но сега нейният биограф Чарлс Шийлдс твърди, че е открил друг досега неизвестен текст на авторката – статия за прочуто четворно убийство от реалния живот, пише британският „Гардиън“.

Материалът е писан за броя от март 1960 г. на Grapevine, списание за служители на ФБР – само няколко месеца преди излизането на класическия роман на Ли „Да убиеш присмехулник“. Макар и статията да е неподписана, разследване на Шийлдс е открило доказателство, което изглежда потвърждава авторството.

Текстът е за жестокото убийство на Хърб и Бони Клътър и техните деца Нанси и Кениън във фермата им в Канзас. Ли придружава своя приятел от детинство Труман Капоти по заданието му от „Ню Йоркър“ да отрази реакциите на местното общество към бруталното престъпление.

Те провеждат множество интервюта, включително с детектив Алвин Дюи от Канзаското бюро за разследвания. По-късно Ли и Капоти се връщат за съдебния процес срещу двамата убийци. Предстои Труман Капоти да използва събраните материали за своя документален роман „Хладнокръвно“, като в него принизява ролята на Ли, описвайки я като „асистент в проучванията“.

В своята статия авторката пише за „най-забележителното убийство в историята на щата“. Тя съобщава, че жертвите – „обещаващи методисти и лидери в обществената дейност“ – са били „с вързани ръце и крака и застреляни от упор… а гърлото на Клътър е било прерязано“.

Тя продължава:

„Ролята на Дюи… беше двойно по-трудна; покойният Хърбърт Клътър е бил негов близък приятел… Уликите, по които Дюи и колегите му работеха, първоначално бяха оскъдни. Убийците са взели със себе си оръжията, с които са убили семейството; лепенките, използвани за да се залепят устите на три от жертвите, биха могли да се купят навсякъде… Въпреки това в помещението, където е открито тялото на Клътър, разследващите намират ясен отпечатък от подметка в кръв“.

Харпър Ли добавя, че двамата мъже по-късно признават за престъпленията и че техните „дейности са им донесли между 40 и 50 долара“.

Шийлд открива статията, докато преглежда своята биографична книга от 2006 година – „Присмехулник: Портрет на Харпър Ли“. Пред „Гардиън“ сега той коментира, че е „търсил каквито и да е улики“, които може преди да е изпуснал. Започнал да се рови в канзаските вестници и да чете усилено колонката на Долорес Хоуп, „която аз вече знаех, че е приятелка на Харпър Ли“.

„Простонародните“ колонки на Хоуп не били „много информативни“, но вниманието на Шийлдс било привлечено от няколко абзаца, предупреждаващи читателите за предстояща статия.

„Историята на работата на ФБР като цяло и на агент Ал Дюи в частност по убийствата на Клътър ще бъде поместена в Grapevine, издание на ФБР – написала Хоуп. – Нел Харпър Ли, млада писателка, дошла в Гардън Сити с Труман Капоти, за да събере материал по случая за статия в списание „Ню Йоркър“, е автор на статията. Първият роман на г-ца Харпър предстои да излезе тази пролет, а предварителната информация за него сочи, че е обречен на успех.“

Колко е била права… Ли действително става един от най-почитаните американски писатели. „Да убиеш присмехулник“ – история за расовите отношения и законовите несправедливости в Юга през 30-те години – се поставя сред най-великите романи на века. През 1962-а той вдъхновява филм с Грегъри Пек, който печели Оскар. Когато Ли е била питана защо не пише нов роман, тя отговаря:

„Казах онова, което искам да кажа, и няма да го казвам отново“.

„И страж да бди на поста“, която среща с героите от „Присмехулника“ около 20 години по-късно, бе издадена миналата година и посрещната със смесени реакции. Ли почина този февруари на 89 години.

След като прави откритието си, Шийлд се свързва с Grapevine във Вашингтон.

„Те казаха, че от години има слух, че Харпър Ли е публикувала при тях, но така и никога не са открили нещо с името ѝ“.

Според датата от колонката на Хоуп, в която писателката се споменава – февруари 1960-а, биографът предлага да се потърси в броя от същия или следващия месец.

„И, ето, в мартенския брой от 1960-а бе открита… много добре написана статия за случая Клътър“, казва той.

А фактът, че авторството така и не е било посочено, Шийлдс си обяснява с приятелството на Харпър Ли с Труман Капоти и типичното ѝ нежелание „да го засенчва“.

Допълнително доказателство за това, че именно тя е писала статията, лежи в детайли, за които само тя и Капоти са били посветени по това време, казва още Шийлдс. Той ще включи своите открития в новата си книга „Присмехулник: Портрет на Харпър Ли, от Скаут до И страж да бди на пост“, която излиза във вторник.

Grapevine пък ще препечатат материала на Ли в броя си следващия месец – с въведение от Чарлс Шийлдс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Ода за уединението

kapatovo.bg