Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неизвестна цивилизация открита в Амазония чрез Google Earth

Изчезнала заради богатствата в недрата на земите си

Геометричните форми показват възможно символично значение, използвани вероятно за религиозни ритуали. - Неизвестна цивилизация открита в Амазония чрез Google Earth

Геометричните форми показват възможно символично значение, използвани вероятно за религиозни ритуали.

Над 200 кръгови и правоъгълни структури бяха открити в сърцето на амазонската гора след значителното обезлесяване, което тя понесе поради необходимостта на местните за изхранване на добитъка, пише „Фигаро“. С помощта на Google Earth учените се натъкнаха на многобройни траншеи и изкопи, създадени от неизвестна досега цивилизация. Датират я между 750 и 1800 г.

Ямите са с дълбочина между 1 и 4 метра и ширина от 11 до 12 метра. При разкопки се появиха керамични съдове, издълбани камъни и други артефакти, които свидетелстват, че мястото е било обитавано от хора. Учените предполагат, че някои от структурите са имали протоколни функции, а други са строени с отбранителна цел. Геометричните форми показват възможно символично значение, използвани вероятно за религиозни ритуали.

Amazinie2-a

Цивилизацията е датирана от учените между 750 и 1800 г.

Изследователите предполагат, че някои от селищата са имали около 5 000 души население – значителна голяма цифра за онова време и особено за областта – предвид факта, че хората е трябвало да разчитат за препитанието си единствено на ресурсите на гората, защото океанът се намира твърде далеч. Възможно е други структури да лежат под все още покритите с гори терени. Може би скоро ще научим повече за причините за изчезването на този народ на Амазония.

Една от хипотезите на учените за изчезването на тази цивилизация гласи, че народът й е станал жертва на болести, донесени от европейските колонисти преди 500 години. По онова време Амазония се е превърнала в гигански експлоатационен обект. Откриването на ценни подземни богатства е подмамило към тези земи тълпи от авантюристи от всякакви националности. В недрата на Амазония се крият значителни залежи от руди – желязо, мед, манган, боксит и др.

Туземците са изчезнали заради нашествието на европейските колонизатори преди около 500 години.

Туземците са изчезнали заради нашествието на европейските колонизатори преди около 500 години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90