Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неизвестни картини на Рембранд открити в частна колекция

Купени във фамилията преди 200 години, произведенията ще бъдат предложени на търг за 9,2 млн. евро

В продължение на 200 години портретите радват единствено семейството на колекционери от Великобритания. Снимка: Christie's Images Ltd 2023 - Неизвестни картини на Рембранд открити в частна колекция

В продължение на 200 години портретите радват единствено семейството на колекционери от Великобритания. Снимка: Christie's Images Ltd 2023

Два неизвестни портрета, рисувани от Рембранд, са били намерени в частна колекция във Великобритания, съобщава „Файненшъл Таймс“. Произведенията се считат за изключителна рядкост и никога преди не са били излагани пред публика.

Творбите – портрети на възрастен мъж и съпругата му от Лайден, Нидерландия – са открити по време на рутинна оценка, когато експерти от „Кристис“ с удивление установяват, че са попаднали на работи от холандския майстор. Произведенията са били в частната колекция на семейството (чиято самоличност не се разкрива) в продължение на 200 години – предшествениците им са ги купили на търг през 1824 г.

Портретите са неизвестни за специалистите и липсват от каталога на Рембранд. След проучване на амстердамския „Рейксмузеум“ са били датирани от 1635-а – година, в които Рембранд все още изгражда репутацията си на търсен и уважаван живописец. Изобразените са Ян Вилемс ван дер Плюм и съпругата му Япген Карлс, близки познати на художника. Мъжът е натрупал богатството си от водопроводна дейност и е бил добре установен в Лайден, разказват от „Кристис“. Синът му Доминикус се омъжва за първа братовчедка на Рембранд. В годината на създаването на портретите изобразената семейна двойка купува градина точно до тази на майката на Рембранд.

Картините са с големина от около 20 сантиметра всяка страна. Те ще бъдат предложени на търг в лондонския клон на „Кристис“ през юли, но преди това могат да се видят в галериите на аукционната къща в Ню Йорк и Амстердам. Според предварителните оценки те ще се продадат на цена между 5,7 и 9,2 млн. евро общо.

Рекордът за най-скъпо произведение на Рембранд се държи от „Портрет на мъж с ръце на кръста“, който се продава през 2009 г. за около 23 млн. евро.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg