Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Неизвестни писма на Екзюпери разкриват първите наброски на „Малкия принц”

Книгата на издателство „Галимар” включва и рисунки от Екзюпери и съпругата му

Антоан дьо Сент-Екзюпери и съпругата му Консуело  - Неизвестни писма на Екзюпери разкриват първите наброски на „Малкия принц”

Антоан дьо Сент-Екзюпери и съпругата му Консуело

Неизвестни писма на Екзюпери излизат за пръв път в ново издание на „Галимар”, съобщават от френското издателство. Книгата съдържа общо 170 писма между автора на „Малкия принц” и неговата муза и съпруга – художничката Консуело Сънсин-Сандовал. В епистоларния том са включени и рисунки на самия Екзюпери и съпругата му.

Именно в тази размяна на писма се появяват първите следи от „Малкия принц”. В едно от писмата си Антоан дьо Сент-Екзюпери пише:

„Имаше някога дете, което веднъж намери съкровище. Но то се оказа твърде трудно за хлапето, чиито очи не можеха да го разберат, а ръцете му – да го удържат, и накрая го обхвана тъга”.

Това писмо с литературен замисъл писателят праща на любимата си през 1930 г. от Буенос Айрес. „Малкият принц” е завършена през 1943 г.

През 1931 г. Антоан и Консуело се женят. Той продължава да работи като пилот, но посвещава много от времето си на литературата и журналистиката. Изследователят на неговото творчество Ален Вирконделе отбелязва:

„Според него писателят не може да бъде само разказвач на истории, той трябва да е в центъра на събитията”.

През 1936 г. Екзюпери изпраща репортажи за Гражданската война в Испания от Мадрид. По време на немското нахлуване във Франция той е във фронтовата авиация, но след капитулацията напуска армията и заминава за Ню Йорк. През 1943 г. решава да се върне във френската армия и отново се разделя със съпругата си. Тогава тя пише в едно от писмата си до него:

„Огромна утеха в самотата ми стана твоето първо голямо писмо, в което съжаляваш, че не си посветил „Малкия принц” на мен… Така се страхувам да не изчезна от сърцето ти”.

„Консуело, скъпа, моли се за стареца, който воюва, независимо, че брадата му е посивяла”, пише в едно от писмата до съпругата си 44-годишният писател през юли 1944 г.

В края на същия този месец юли майор Антоан дьо Сент-Екзюпери тръгва в полет от авиобазата в Корсика. Целта му била да снима терена преди десантна операция по южното крайбрежие на Франция. Мисията била секретна, датата била известна на малцина. Понеже това не било военна мисия, на самолета нямало и боеприпаси. Именно по време на този полет изчезва и създателят на „Малкия принц”.

Частите от самолета „Лайтнинг”, изгубен някъде около Марсилия, са били извадени от морето през 2003 г. През 2008 г. бившият пилот от Луфтвафе Хорст Риперт признава пред журналисти, че на 31 юли 1944 г. е свалил самолет в тази зона и е видял как той пада във водата.

Писателят не е оставил завещание и правата на наследниците на литературните му творби са разпределени чрез съгласие – половината получава съпругата му, а останалата половина – другите му роднини. Консуело умира през 1979 г. Във Франция обаче действа специален закон, според който защитата на авторските права на писатели, загинали за родината, продължава 88 години, вместо обичайните 70. Затова правата върху книгата, издадена досега в над 200 млн. екземпляра в целия свят, ще изтекат едва през 2032 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg