Последните писма от Каравелов до Левски открити в османските архиви

Излизат нови разкрития за делото срещу Васил Левски след разчетени архивни единици

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Последните писма от Каравелов до Левски открити в османските архиви

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимката на Левски с описание на физическите му данни е била на разположение на турските власти преди да го заловят, става ясно от намерени и преведени документи от Османския архив в Истанбул, съобщи за „Площад Славейков“ Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

В архивната единица, която е изследвана и преведена досега, има още много интересни открития, които дават различен поглед към събитията от края на 1872 г., когато тече делото срещу Левски, Димитър Общи и останалите заловени борци за Освобождението ни.

Всички новооткрити документи са събрани в книга, наречена „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”, която бе представена днес в зала „Средец“ на Министерство на културата.

Сред документите е открит протокол от разпитите на заловените, датиран от 1 ноември – вероятно първият документиран разпит. От архивната единица в Истанбул става ясно, че турската власт е разполагала с широка агентурна мрежа, била е наясно с комитетската организация, знаела е много за Левски и Ловешкия комитет и дълго преди Арабаконашкия обир е следила дейността на комитите.

Сред документите са открити писма от Каравелов до Левски, които са прихванати още преди да стигнат до адресата си. Има докладни от Мазхар Паша, изпратени от София до Цариград, кореспонденция с дунавския валия, който дава информация как се държат заловените пред комисията. Открити са доказателства, че Димитър Общи е направил опит за самоубийство. Сред протоколите има описания на личните вещи на всички обвинени. Става ясно, че първоначално са произнесени четири смъртни присъди, но са изпълнени само две – на Левски и Димитър Общи. Останалите са били заточени по затвори в Мала Азия.

Предстоят много допълнителни анализи на новооткритите документи, включително и сравнения с известни досега източници, което ще даде отговор на много въпроси, свързани с провала на организацията, добави Дора Чаушева.

Очаква се да бъдат отворени и още архивни единици, откъдето ще се черпи допълнителна информация за делото срещу Левски и участниците в обира при Арабаконак.

Вижте още: ИЗВЕСТНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ЛЕВСКИ

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg