Последните писма от Каравелов до Левски открити в османските архиви

Излизат нови разкрития за делото срещу Васил Левски след разчетени архивни единици

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Последните писма от Каравелов до Левски открити в османските архиви

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимката на Левски с описание на физическите му данни е била на разположение на турските власти преди да го заловят, става ясно от намерени и преведени документи от Османския архив в Истанбул, съобщи за „Площад Славейков“ Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

В архивната единица, която е изследвана и преведена досега, има още много интересни открития, които дават различен поглед към събитията от края на 1872 г., когато тече делото срещу Левски, Димитър Общи и останалите заловени борци за Освобождението ни.

Всички новооткрити документи са събрани в книга, наречена „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”, която бе представена днес в зала „Средец“ на Министерство на културата.

Сред документите е открит протокол от разпитите на заловените, датиран от 1 ноември – вероятно първият документиран разпит. От архивната единица в Истанбул става ясно, че турската власт е разполагала с широка агентурна мрежа, била е наясно с комитетската организация, знаела е много за Левски и Ловешкия комитет и дълго преди Арабаконашкия обир е следила дейността на комитите.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Сред документите са открити писма от Каравелов до Левски, които са прихванати още преди да стигнат до адресата си. Има докладни от Мазхар Паша, изпратени от София до Цариград, кореспонденция с дунавския валия, който дава информация как се държат заловените пред комисията. Открити са доказателства, че Димитър Общи е направил опит за самоубийство. Сред протоколите има описания на личните вещи на всички обвинени. Става ясно, че първоначално са произнесени четири смъртни присъди, но са изпълнени само две – на Левски и Димитър Общи. Останалите са били заточени по затвори в Мала Азия.

Предстоят много допълнителни анализи на новооткритите документи, включително и сравнения с известни досега източници, което ще даде отговор на много въпроси, свързани с провала на организацията, добави Дора Чаушева.

Очаква се да бъдат отворени и още архивни единици, откъдето ще се черпи допълнителна информация за делото срещу Левски и участниците в обира при Арабаконак.

Вижте още: ИЗВЕСТНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ЛЕВСКИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3