Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Некролог за двамата Борисовци

Снимка: Румен Добрев - Некролог за двамата Борисовци

Снимка: Румен Добрев

И двамата се казваха Борис. Само това е общото между тях. А сега вече – и смъртта.

В единия изстреляха четири куршума, в другия – тринайсет. Единият беше на 55 години, другият – на 39. И двамата си отидоха в самия край на февруари, в началото и края на едно и също денонощие. Единият – в центъра на Москва, до Кремъл, на Големия каменен мост. Другият – на Околовръстното в София, до оградата на затвора в Казичене. Единият беше световноизвестен руски политик, опозиционен лидер и един от най-последователните критици на режима на Путин, гостувал няколко пъти в Белия дом. Другият – български бандит, управлявал няколко години структурите на Таки след оттеглянето му.

И двамата са мъртви сега. Общото между тях е много малко – само името. И двамата се казваха Борис.

Единият остави 4 деца – три дъщери и един син. Другият – двама сина. Единия ще го изпрати цяла Москва и ще пристигнат съболезнователни телеграми от цял свят. Другия ще го изпратят само семейството му, аверчетата му и няколко полицейски патрулки.

Няма никакво основание двамата да присъстват в общ некролог. Освен името – и двамата се казваха Борис. Освен времето на смъртта – и двамата бяха разстреляни в рамките на едно денонощие, в самия край на февруари. И освен факта, че шест деца останаха сираци.

Смъртта има удивително свойство. Тя изравнява всички. И после ги разделя во веки веков – според живота, който са водили. Големият каменен мост в Москва ще се превърне в място за поклонение. Лев Рубинщайн написа: „А этот злополучный мост, который когда-нибудь официально станет называться мостом Немцова, а неофициально, я думаю, он и уже так называется, пусть станет памятником Борису — искреннему, честному, веселому и бесстрашному. Мост — это хороший памятник. Хотя бы уже потому, что он не разъединяет, а соединяет людей.“

Околовръстното в София до Казичене ще си остане Околовръстното в София до Казичене – драки, пепеляк и бездомни кучета.

Но това ще стане после. Сега смъртта за момент изравни двамата Борисовци – Борис Немцов и Боби Белята.

И направи възможен този невъзможен общ некролог.

Защото седемнайсет куршума оставиха шест деца без татковци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg