POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нелeпи поздрави в политиката (видео)

Неловки ръкостискания замениха горещите целувки „на високо равнище“

Политиците понякога се объркват как да се ръкуват - особено когато са трима. Снимка: Стопкадър - Нелeпи поздрави в политиката (видео)

Политиците понякога се объркват как да се ръкуват - особено когато са трима. Снимка: Стопкадър

Ръкуването е кратък ритуал, в който двама души си стискат ръцете, в повечето случаи придружен от 2-3 бързи и леки разтърсвания нагоре-надолу. Етикетът изисква да се използва дясната ръка. Идеята е да се демонстрира откритост, доверие и равнопоставеност. Освен всичко друго, участниците в едно ръкостискане обменят и микроби.

Сега забравете това, защото то не се отнася за политиците (освен обмяната на микробите). При тях (политиците, не микробите) стискането на ръце може да е борба за надмощие, демонстрация на сила или или израз на покровителствено отношение. Правилото за дясната ръка не винаги играе. Политикът може да хване друг политик и без да го пуска да го поведе нанякъде за ръчичка, както баща води малкото си дете. Понякога политиците правят и странни опити за ръкостискане в тройка. Това е много сложно упражнение, изисква специални умения, дълги тренировки и в повечето случаи завършва доста неловко.

Има само един публично приемлив начин предизвикващото толкова проблеми ръкостискане да бъде избегнато – като го заместим с прегръдка. Повечето прегръдки включват и успокоително потупване по гърба. Но понякога и там могат да възникнат неловки моменти, особено когато към прегръдката се добави и целувка. Когато две жени се целуват по протокол, те не го правят наистина (както Мадона и Бритни Спиърс), а само маркират – най-много да си опрат за миг бузите. Кой знае защо мъжете обикновено се целуват наистина.

Един недостатък при прегръдката (особено ако е и придружена и с целувка), е че там няма как да участват трима. Дори и по времето на Брежнев, Живков и Хонекер, които се прегръщаха с притискане, повдигане на задния крак от коляното на по-нискостоящия и се целуваха уста в уста, винаги го правеха по двойки. Все пак спазваха някакво приличие и морал.

За съжаление, светът на европейската политика днес (с изключение на Бойко Борисов, който е познат като прегръщач, а с децата понякога е и „удушвач“) не е чак толкова любвеобилен – и това видео на RT се е ограничило само до ръкостисканията, но поне не създава проблеми с детската публика.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС