Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нелюбов към детето, нелюбов към човечеството (видео)

Гледаме последния филм на Андрей Звягинцев на „София филм фест“

„Нелюбов“ е жестока драма, облечена привидно в жанровата форма на криминален трилър. - Нелюбов към детето, нелюбов към човечеството (видео)

„Нелюбов“ е жестока драма, облечена привидно в жанровата форма на криминален трилър.

Много добра новина за „София филм фест“ – в програмата на фестивала е включен „Нелюбов“, „най-новият“ филм на Андрей Звягинцев. Това наистина е последният засега филм на режисьора след разтърсващия „Левиатан“, но все пак думата „нов“ звучи леко пресилено за филм, който идва у нас 10 месеца след премиерата си.

По-важното е, че с филм на Звягинцев в програмата би се гордял всеки от най-важните кинофоруми в света. А ние най-сетне ще можем да гледаме на голям екран „Нелюбов“, спечелил награди в Кан, Лондон, Мюнхен… и с номинация за „Златен глобус”. Последната новина бе, че е избран и в краткия списък с деветте заглавия, от които ще бъдат посочени петте номинации за „Оскар“ за чуждоезичен филм.

„Нелюбов” разказва за Женя и Борис, съпрузи в последната жестока фаза на тежък развод, белязана с коравосърдечни обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има вече и нов живот и няма търпение да започне на чисто. Двамата водят зли и язвителни спорове при кого да остане 12-годишният им син Альоша – и най-ужасното е, че никой не го иска при себе си. Докато един ден, след като става свидетел на поредния скандал между родителите си, Альоша изчезва… След това, от житейска, човешка драма филмът се трансформира в тотална критика на цялостната атмосфера и реалност в съвременна Русия.

Плакатът на „Нелюбов“

В главните роли са Мариана Спивак и Алексей Розин.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Нелюбов” на Андрей Звягинцев е силна, тайнствена и ужасяваща история за една цялостна катастрофа на духа: жестока драма, облечена привидно в жанровата форма на криминален трилър – пише критикът Питър Брадшоу в „Гардиън“. – Филмът притежава хипнотична сила и непоносима неопределеност, която продължава до самия край. Това е една история от съвременна Русия, чийто народ е оставен на благоволението на неумолими сили – липсата на любов е равнозначна на невъзможността нашата планета да даде шанс за живот на човечеството, а обикновената необходимост да се осигури оцеляването се е изродила в безкраен стремеж към по-висок статус, пари, свобода да се домогнеш до по-добър апартамент, секс, лукс и себеутвърждаване в социалните медии. И всичко това е ограничено от консервативните социални норми на християнството, конформизма и национализма…

„Нелюбов” не притежава очевидното великолепие и размах на „Левиатан”, доближава се повече до язвителната драматургия на „Елена”, но неговите страст и изключителна сила са неустоими…”

Оценката на филма, дадена от специалистите в „Метакритик“, е 90 от 100.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах