POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Немски хореограф нападна критичка с кучешки екскременти

Тече разследване за обида и телесна повреда над авторката от „Франкфурт Алгеймане Цайтунг“

Снимка: Държавна опера в Хановер, Германия - Немски хореограф нападна критичка с кучешки екскременти

Снимка: Държавна опера в Хановер, Германия

Хореограф нападна танцова критичка на „Франкфурт Алгеймане Цайтунг“ по време на премиерата на новия си спектакъл в Държавната опера в Хановер, съобщава германското издание. Инцидентът се случил вечерта на 12 февруари, когато Марко Гьоке, директор на Държавния балет в Хановер, се срещнал лице в лице с журналистката Вибке Хюстер и я обвинил, че непрекъснато пише негативни рецензии за творчеството му. Гьоке, който бил заедно с кучето си, извадил от джоба си пълна с кучешки екскременти хигиенна торбичка и я насочил отворена към лицето на критичката, пише FAZ.

Двамата не се познават лично. Хюстер е подала жалба в полицията и в момента тече разследване за обида и телесна повреда. Ще бъдат привикани и свидетели. От Държавната опера в Хановер са се извинили лично, а по-късно и публично на журналистката, казва в изявление директорката на институцията Лаура Берман. Там също се провежда разследване в момента и най-вероятно Гьоке ще се раздели с поста си, съобщава „Norddeutscher Rundfunk“.

Не става ясно 50-годишния Гьоке да се е извинил на Хюстер, хореографът опита да оправдае случката в Инстаграм:

„Работя от 25 години и лошите отзиви са ми безразлични. Но всичко има граници. Нито един собственик на бизнес не би се примирил с подобно отношение.“

Нападението вероятно е провокирано от отзива на Хюстер за балета „В нидерландските планини“, която е силно критична, но не и пренебрежителна или обидна към самия хореограф, коментира редакторът на FAZ Матиас Александър. Миналата година Гьоке е бил лауреат на Немската танцова награда, която има парично измерение от 10 хил. евро.

Атаката веднага отекна и сред германската Асоциация на журналистите, които видяха в нападението заплаха за свободата на печата:

„Един творец трябва да умее да понася критика, дори и тя да му се струва преувеличена. Неприемливо е да се реагира на критиката с насилие.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90