Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Немски политик получи 8 месеца затвор за татуировка

Присъдата е за разпалване на омраза

Марсел Цех е бил съден след появата в социалните мрежи на фотография, на която се вижда татуировката на кръста на политика, представляваща силуета на концлагера Аушвиц. - Немски политик получи 8 месеца затвор за татуировка

Марсел Цех е бил съден след появата в социалните мрежи на фотография, на която се вижда татуировката на кръста на политика, представляваща силуета на концлагера Аушвиц.

Функционер на национал-демократическата партия на Германия на име Марсел Цех бе осъден на осем месеца затвор заради татуировка с изображение на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау (Освиенцим), съобщава „Подсдамер Нойесте Нахрихтен“. Присъдата е издадена от Окръжния съд в град Нойрупин (федерална провинция Бранденбург), който е разгледал жалба на прокуратурата срещу предишно съдебно решение за условна присъда.  

По думите на съдията, в наше време в обществото се забелязва ръст на ксенофобските настроения, затова издаването на меки присъди в такива случаи би подронило доверието към съдебната система. Защитникът на Марсел Цех планира да обжалва присъдата пред по-висша съдебна инстанция.

Първоначално, през декември 2015 г., 28-годишният крайно десен политик получи условна присъда от 6 месеца за подбуждане към омраза от областен съд в Ораниенбург. Преди това в социалните мрежи се бе появила фотография, на която се вижда татуировката на кръста на Цех, представляваща силуета на концлагера Аушвиц с телените мрежи и надпис „Всекиму своето“ (макар че този надпис е бил в друг концлагер – Бухенвалд). Снимката на Цех по бански е била направена през ноември 2015 г. в обществен басейн в Ораниенбург.

Как отбелязва изданието, днес вместо концентрационния лагер на гърба на Цех са изобразени Макс и Мориц — герои от едноименното произведение на германския поет-хуморист Вилхелм Буш – и той отново ще може да посещава обществени басейни, след като излезе от затвора.

aushvits2

Концлагерът Аушвиц-Биркенау

Концлагерът Аушвиц-Биркенау е бил построен до град Освенцим на територията на окупираната от немците част на Полша. По официални данни там са били убити около 1,4 милиона човека – около 1,1 милиона еврени, но и поляци, руснаци, французи и представители на други народи. Лагерът на смъртта е бил освободен от съветските войски на 27 януари 1945 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg