Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Немско издателство изтегли книги за Винету след обвинения в расизъм

Принудено е от обществено недоволство, че изобразява индианците със стереотипи от времето на колониализма и с културна апроприция

Пиер Брис (на преден план) и Лекс Баркър като Винету и Олд Шетърхенд. Снимка: IMDb - Немско издателство изтегли книги за Винету след обвинения в расизъм

Пиер Брис (на преден план) и Лекс Баркър като Винету и Олд Шетърхенд. Снимка: IMDb

Германска издателска къща обяви, че ще изтегли две от книгите си за Винету от пазара, след като получи обвинения в расизъм и културна апроприация. „Рейвънсбургер Ферлаг“, водещ издател на детски издания в германоезичния свят, се отказва от индианския герой и обмисля дали въобще ще публикува нови заглавия за този герой в бъдеще, става ясно от изявление.

Проблемна се оказала книгата „Младият вожд Винету“, която се базира на персонажите на Карл Май и разказва историята на Винету – син на вожда на племето. Когато народът му изпада в беда, момчето трябва да докаже смелостта си и да се отправи на опасно пътешествие заедно със сестра си и градското момче Том, гласи синопсисът, разпространен от „Рейвънсбургер“.

Изданието, вдъхновено от нов немски филм със същото заглавие, вече е изтеглено от пазара и трудно може да се намери. Същата съдба е сполетяла и още една книга за Винету, албум със стикери и пъзел, посветен на екранизацията от август тази година. Романите са адресирани към деца над 7 години и за хора, които тепърва учат езика, но разпалиха разгорещен дебат онлайн – някои твърдят, че романите за Винету разпространяват расистки стереотипи от времето на колониализма. Други твърдят, че начинът, по който е изобразено индианското население, е културна апроприация.

Карл Май, създател на романите за Винету, се смята за един от най-успешните автори в немскоезичния свят, съдейки по продажбите на творчеството му. От книгите му, първоначално публикувани като серийни новели във вестници и брошури, са продадени над 200 млн. бройки, преведени са на над 40 езика, включително и на български. Историите са толкова пленителни, че изпадат от ситото на нацистката власт, противоречие на идеологията им, че арийците са най-чистата раса. Твърди се, че дори Адолф Хитлер им е бил почитател, отбелязва „Гардиън“.

Решението за изтегляне на книгите раздели общественото мнение в Германия. Тези, които го подкрепят, коментираха, че изобразяването на Северна Америка като идилично място, в което колониалисти и коренното население съжителстват заедно, е „лъжа, която напълно изключва геноцида над индианците, несправедливото заграбване на тяхната земя от белите заселници и унищожаването на естествения им хабитат“, пише „Ди Цайт“ в обобщение на аргументите.

Таблоидът „Билд“ призова за връщането на книгите на пазара, позовавайки се на „политкоректната истерия“ като причина за „изгарянето на герой от детството ни на кладата“.

Клеменс Майер, директор на издателството, коментира, че книгите трябва да се разглеждат през перспективата на историческата реалност, вместо да изобразяват „романтизирана картина с множество клишета“:

„Нямахме намерение да нараним чувствата на хората с тези заглавия. Нашите редактори си отнасят много внимателно към теми като разнообразието и културното присвояване“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90