Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Необичаен триптих на Банкси ще бъде продаден благотворително

Уличният художник се нарежда до някои от най-големите световни пейзажисти в аукционната зала на „Сотбис“

Банкси, „Изглед към Средиземно море, 2017“. Репродукция: „Сотбис“ - Необичаен триптих на Банкси ще бъде продаден благотворително

Банкси, „Изглед към Средиземно море, 2017“. Репродукция: „Сотбис“

Три картини на Банкси ще бъдат продадени на благотворителен търг, средствата от който ще отидат за подобряване на оборудването в болницата във Витлеем, на западния бряг на река Йордан, съобщиха от аукционната къща „Сотбис“. Търгът ще се проведе на 28 юли със заглавие „От Рембранд до Рихтер“.

Банкси предоставя за благотворителната кауза триптих, наречен „Изглед към Средиземно море, 2017“. Предварителната му оценка е между 800 хиляди и 1,2 млн. британски паунда. Картините са нарисувани в стила на романтичните морски пейзажи от XIX век, с изключение на съвременните спасителни жилетки и пояси, изхвърлени на брега. Според кураторите на търга, това е препратка към бежанската криза и трагичните опити на много имигранти да пресекат Средиземно море в опит да стигнат до Европа.

Вижте още: БАНКСИ ДО РЕМБРАНД В ИСТОРИЧЕСКИ ТЪРГ НА „СОТБИС“

Триптихът на Банкси ще бъде продаден заедно с работите на някои от най-големите художници пейзажисти като Търнър, Ван Гойен и Бернардо Белото. Преди това картините му са били изложени в лобито на хотела, който Банкси през 2017 г. е отворил в близост до стената, разделяща териториите на Израел и Палестина, наречен „Ограденият хотел“ и обявен от самия него като „хотелът с най-лошата гледка в света“. В него има 10 стаи, всяка от които е украсена с творби на най-известния уличен художник в света.

Банкси, триптих

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg