Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Необичайна изложба на прочут художник в Лондон

Навремето Пикасо и Миро били възхитени от картините му

Конго си отива млад, едва десетгодишен, покосен от туберкулоза. Снимка: Стопкадър от Евронюз - Необичайна изложба на прочут художник в Лондон

Конго си отива млад, едва десетгодишен, покосен от туберкулоза. Снимка: Стопкадър от Евронюз

Произведения на този художник в личните си колекции са имали Пабло Пикасо и Жоан Миро. Днес 55 негови платна са изложени в лондонската „Mayor Gallery“, съобщава „Евронюз”. Роден през 1954-а, той започва кариерата си в изкуството две години по-късно, след като случайно в ръцете му попада молив.

През 1957 г. Лондонският институт за съвременно изкуство организира първата му голяма изложба и младият художник се превръща в телевизионна знаменитост. Умира едва десетгодишен, покосен от туберкулоза. В наше време картините му се продават по-скъпо, отколкото работите на много български художници. Името му е Конго и ще остане в историята на изкуството като един от най-добрите художници – сред животните. Конго е шимпанзе.

Специалистите се възхищават на смелите му линии и потресаващия усет за цвят в картините му – но не арткритик, изтъкнат изкуствовед или знаменит куратор забелязва пръв забележителните артистични способности на Конго и му подава ръка, а британският зоолог Дезмънд Морис.

„Помня деня, когато той се научи да рисува окръжности – разказва Морис. – За него това се оказа страшно увлекателно. Започна да изпълва лист след лист с окръжности.”

Когато работел, Конго потъвал изцяло в своя абстрактен свят на форми и багри.

„Тогава видях за първи път онова изражение на крайна съсредоточеност, което придобиваше винаги, когато го обхванеше вдъхновението – спомня си Морис. – В това състояние нищо не можеше да го спре. Опитах ли се да го прекъсна, изпадаше в истерия.”

Произведение на Конго. Снимка: Уикипедия

За кратката си, но плодовита кариера Конго създава повече от 400 рисунки и картини в стил абстрактен експресионизъм – без да се влияе от никого, без да се повтаря и без да се опитва да угоди на публиката и меценатите. През 2005 г. аукционната къща „Бонамс“ продава три негови работи за 15,5 хиляди евро.

След преждевременната смърт на артиста през 1964 г. много от картините му остават притежание на Дезмънд Морис. Днес вече 92-годишният зоолог-артлюбител е решил да се раздели с почти всички, като си остави само една картина на Конго, най-любимата.

Преди седмица друго „маймунско” изкуство постигна неочаквано висока цена в Лондон. Картината на Банкси „Devolved Parliament“, изобразяваща Британския парламент, пълен с шимпанзета, се продаде на търг за рекордните 12,2 млн. долара.

Засега картините на Конго са по-евтини, те ще се предлагат между на цени от 1600 до 6600 евро.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90