Необичайният автопортрет на Ван Гог, изчезнал след бомбардировки

Специалисти смятат, че картината „Творец по пътя към Тараскон“ е открадната по време на Втората световна война

Ван Гог, „Творец по пътя към Тараскон“, 1888 г. Репродукция: Културно-исторически музей Магдебург - Необичайният автопортрет на Ван Гог, изчезнал след бомбардировки

Ван Гог, „Творец по пътя към Тараскон“, 1888 г. Репродукция: Културно-исторически музей Магдебург

Необичаен автопортрет на Ван Гог, скрит в германска мина по време на бомбардировките от Втората световна война, е възможно да бъде открит. Специалисти не губят надежда, че картината „Творец по пътя към Тараскон“ е оцеляла след пожар в мината – според някои е много вероятно да е била открадната, а пожарът да е запален умишлено, за да се прикрие престъплението.

На картината Ван Гог е изобразен в цял ръст със сламената си шапка, натоварен с бои, платна и четки. През 1912 г. „Творец по пътя…“ е купена от музея „Кайзер Фридрих“ (днес Културноисторическия музей в Магдебург, Германия) – едно от първите произведения на Ван Гог, влезли в обществена колекция. През 30-те години картината е заснета цветно – необичайна практика за музеите тогава, знак за важността на творбата.

Картината е считана за необичайна, тъй като всички други 36 автопортрета изобразяват само главата на художника, пише експертът Мартин Бейли в „Арт Нюзпейпър“.

Въпреки че много от картините на Ван Гог в германските музеи са разпродадени от нацистите и определени за „упадъчни“, „Творец по пътя към Тараскон“ оцелява. От страх, че платното може да бъде безвъзвратно загубено при бомбардировките от британска страна, служители на Магдебургския музей укриват над 400 картини в мина край Щасфурт, на 30 км от Магдебург. Евакуацията се е оказала навременна – бомби унищожават част от музея през януари 1945 г.

Ценните произведения са скрити на дълбочина 460 метра и само на 30 метра над тях по-късно се изгражда тайна лаборатория за разработка на реактивни двигатели за хитлеристките въздушни сили.

Американската армия стига Щасфурт на 12 април. В същия ден два пожара избухват на нивото, на което се съхранява музейната колекция от Магдебург. Първият е регистриран само часове след навлизането на войниците в града, вторият е от 30 април. В разсекретени американски военни документи е изказано следното становище:

„Установено бе, че пожарите са започнали от разселени граждани, влезли в пещерата, за да плячкосват, вероятно заради нехайството на американската охрана. Няма твърди доказателства дали огънят е умишлено дело, или случайност“.

Според документите „разселените граждани“ са холандски и полски работници от фабриката за реактивни двигатели.

Тобиас фон Елзнер, работил като куратор в Магдебургския музей, продължава да търси картината. Той е убеден, че палежите в мината са умишлени, за да се прикрие кражбата на по-ценните произведения. Останалите са били подпалени, като не е ясно кой точно е искал картините – може да са били нацисти от високите етажи на властта, обикновени германски граждани, холандски и полски работници или американски войници.

Надеждите на Фон Елзнер се основават на наличието на два артефакта, съхранявани в мината по време на войната (ръкопис на Мартин Лутер и картина от Карл Хазенпфлуг) и появили се след края на военните действия. Години по-късно са намерени още картини, скулптури, книги и артефакти, скрити в мината и малко или повече засегнати от пожара.

Мините край Щасфурт са закрити през 1972 г. и от тогава стоят запечатани.

Историята вдъхновява и други експерти да проучат следите на „Творец по пътя към Тараскон“ – Лин Робъртс, специалистка в изкуството на рамките, е открила, че преди войната платното на Ван Гог е било изложено в Магдебургския музей в смела, позлатена рамка, специално създадена за произведението. В четирите ъгъла на рамката били резбовани слънчогледи – често рисувани от художника. Нейна възстановка Робъртс показва в блога си „The Frame blog“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах